INNOVACIÓ

Consells per evitar ciberestafes en lloguers de vacances

Temps de Lectura: 5 minuts

Consells per evitar ciberestafes en lloguers de vacances
Avatar

CaixaBank

05 Juliol, 2022


Les vacances d’estiu són aquí mateix, i molts de nosaltres acudim a Internet a l’hora de buscar allotjament a preu econòmic. Però, a vegades, hi pot haver trampa, ja que els ciberdelinqüents publiquen anuncis atractius per aconseguir potencials víctimes a les quals robar dades i diners.

Com funciona aquest frau?

Els ciberdelinqüents publiquen en plataformes web de lloguer legítimes i fiables falsos anuncis d’habitatges, a preus molt atractius i amb fotografies que criden l’atenció de les víctimes.

Una vegada la potencial víctima s’interessa per l’habitatge, estableix contacte amb el ciberdelinqüent i procedeix a seguir les seves instruccions. Generalment, el ciberdelinqüent reclama el pagament d’una part o de la totalitat de la reserva, o bé, dades personals i bancàries per procedir al pagament.

Una altra de les formes en què els ciberdelinqüents localitzen les seves víctimes és mitjançant l’enviament de correus electrònics massius en què inclouen enllaços que redirigeixen a pàgines web de suposades empreses de lloguer d’habitatges de vacances, però que resulten ser portals amb fins fraudulents. Quan la potencial víctima accedeix a aquestes pàgines falses, li sol·liciten dades personals i/o bancàries, que posteriorment seran utilitzades pel ciberdelinqüent per executar l’estafa.

Consells per no caure en la trampa

Si aquests dies estàs buscant allotjament de vacances per Internet, segueix aquests consells per evitar estafes:

  • Aplica el sentit comú i no donis credibilitat a ofertes massa atractives o gangues que t’arribin per Internet sense abans contrastar la informació.
  • Presta atenció a l’anunciant i revisa si el seu perfil s’ha creat recentment, el seu historial i les opinions que hi ha d’ell dins la plataforma.
  • Abans de fer qualsevol transacció, extrema totes les precaucions en el mètode de pagament. Sospita si l’anunciant demana el pagament per un canal alternatiu al que ofereix la plataforma web.
  • Desconfia sempre de les presses o les urgències.
  • Utilitza eines com ara Google Street View per confirmar l’existència i la similitud de l’immoble ofert.
  • Sospita dels anuncis que inclouen imatges amb marques d’aigua.
  • Evita buscar habitatges a pàgines web que no estan sota el protocol https.

He caigut a la trampa i m'han estafat. Què faig?

En cas que hagis estat víctima d’aquest tipus de frau, et recomanem:

  • Posar el frau en coneixement de l’entitat bancària de la qual siguis client amb la màxima celeritat possible.
  • Interposar una denúncia policial.
  • Guardar totes les dades i la informació relativa a l’anunci i als contactes establerts amb el suposat propietari, ja que poden ser requerides durant la investigació del cas.
Accepto les condicions d'ús.