Avui dia, pràcticament qualsevol servei en línia que vulguem utilitzar exigeix la creació d’un compte amb un nom d’usuari i, aquí arriba el problema, una contrasenya. El nom d’usuari és relativament fàcil de crear, tot i que no sempre és així, però què hem de fer amb la contrasenya? Quins criteris hem de seguir per escollir-la? Seguidament et donem consells perquè la teva contrasenya sigui, alhora, segura i fàcil de recordar.
Un article de la revista Business Insider, després de repassar els que considera els errors més habituals que se solen cometre a l’hora de generar contrasenyes, proposa cinc grans consells per crear una contrasenya a prova de pirates.
1. Fes servir una contrasenya única per a cada servei en línia.
2. Genera contrasenyes que tinguin més de 8 caràcters i que combinin majúscules, minúscules, números i símbols especials, com ara $, % o &.
3. Evita contrasenyes que continguin expressions, llocs o noms massa comuns.
4. Fes servir un gestor de contrasenyes que t’ajudi a generar, emmagatzemar i gestionar les teves contrasenyes. Entre els més coneguts hi ha KeePass, Password Safe o LastPass per a Android, o el clauer de l’iCloud per a iOS.
5. No facis servir mai les teves contrasenyes en xarxes Wi-Fi obertes o insegures.
A més, hi ha altres trucs que poden millorar notablement la fortalesa de la teva contrasenya. Per exemple, pensar en una frase que només tu coneguis i agafar-ne les inicials. D’aquesta manera, una frase com “El meu germà Carles mai no podrà desxifrar una contrasenya com aquesta” generaria una contrasenya tan improbable d’endevinar com “EmgCmnpe1cca”.
Una altra possibilitat és agafar una paraula o un nom propi relativament senzill i substituir-hi després les vocals per números. Per exemple, si t’agrada la saga de “Star Wars”, pots agafar el nom de Darth Vader i convertir-lo en D4rthV4d3R, o bé el de Luke Skywalker en L6k3Sk7w4lk3R. També es poden eliminar directament les vocals, o fer-ho al revés i substituir números per lletres.
I si generar una contrasenya nova per a cada nou servei suposa un maldecap, sempre es pot fer servir una base comuna amb un final diferent segons la pàgina en què entrem. Per exemple, EmgCmnpe1cca-face per a Facebook, EmgCmnpe1cca-twi per a Twitter, etc.
Finalment, el més recomanable seria canviar la contrasenya amb una certa freqüència, cosa que sempre farà que sigui més segura.
En el cas de la banca, encara que avui dia hi ha un alt grau de seguretat, seria convenient que la contrasenya complís les característiques esmentades més amunt, escollir una contrasenya que no sigui idèntica a la que es fa servir per a altres serveis i evitar al màxim el seu ús en xarxes Wi-Fi públiques. A més de la contrasenya, també cal tenir en compte aquests 10 consells del portal de CaixaBank per navegar de manera totalment segura.
Comentaris