SOSTENIBILITAT

Consells per estalviar energia amb l’arribada del bon temps

Temps de Lectura: 5 minutos

Consells per estalviar energia amb l’arribada del bon temps
Avatar

CaixaBank

20 Maig, 2019


Els estius són cada vegada més calorosos i es prolonguen més en el calendari a causa del fenomen de l’escalfament global. El 2018, les temperatures altes van batre rècords i el mes d’agost va ser el quart més calorós de la història.

Amb la pujada de les temperatures s’estima que la nostra factura de la llum patirà un increment aproximat del 30 %. Cada llar espanyola gastarà de mitjana 170 euros més en energia elèctrica.

El responsable principal d’aquest pic energètic és l’ús generalitzat d’aparells d’aire condicionat, ventiladors i altres electrodomèstics que utilitzem per combatre la calor. Mantenir un equip d’aire condicionat de 2.000 watts encès durant una hora al dia ens costa aproximadament uns 30 cèntims (el preu per quilowatt/hora és de 0,15 cèntims), de manera que mantenir aquest consum mínim durant un mes ens surt per 9 euros. Si el mantinguéssim encès durant 10 hores diàries, el cost total del nostre consum seria de 90 euros mensuals.

Mesures per estalviar energia amb l'arribada de la calor

Hi ha moltes maneres d’estalviar energia i de salvaguardar la nostra economia amb l’arribada de la calor. Aquí recollim alguns trucs simples que ajuden a contenir la despesa d’energia quan pugen les temperatures.

1. Mantenir les persianes baixades durant les hores més caloroses del dia i aprofitar les nits i les primeres hores del matí per ventilar la casa. Instal·lar tendals a les terrasses pot reduir fins a 10 graus la temperatura a l’interior d’un habitatge.

2. Dotar la casa amb un bon sistema d’aïllament tèrmic. Instal·lar finestres d’alumini ben aïllades millora l’estalvi energètic perquè es manté la temperatura estable. Serveix tant a l’estiu per conservar la fresca com a l’hivern per mantenir la calor.

3. Vigilar la ubicació de la refrigeració. Col·locar l’aparell d’aire condicionat en una zona on no li doni el sol directament per garantir la seva orientació correcta i evitar situar-lo al costat d’altres electrodomèstics que siguin fonts de calor són alguns aspectes a tenir en compte.

4. Regular amb sentit comú la temperatura a què posem l’aire condicionat és un dels grans aliats de l’estalvi energètic. Cada grau de temperatura que baixem al nostre termòstat suposa consumir un 6 % més d’energia. Igualment, apagar l’aire durant la nit pot contribuir a l’estalvi energètic. La contenció en l’ús d’aquesta tecnologia també ens evitarà tenir problemes respiratoris. Els pneumòlegs recomanen mantenir l’aire condicionat a una temperatura de 24 graus. Baixar el termòstat fins als 18 graus podria resultar perjudicial per a nosaltres si patim alguna malaltia respiratòria.

5. Instal·lar un ventilador de sostre és també una alternativa a l’aire condicionat o fins i tot un complement. Els ventiladors de sostre reactiven els corrents d’aire naturals. A més, en augmentar la temperatura a prop del terra, la transferència de calor amb l’exterior és més baixa. Si optem per combinar tecnologies, podem posar l’aire condicionat amb el termòstat més alt i fer servir el ventilador de sostre per reproduir una sensació de frescor.

6. Aprofitar bé les hores de llum, que a l’estiu són molt més àmplies. Aquesta mesura la podem combinar amb la substitució de les bombetes tradicionals per bombetes LED. Una bombeta LED consumeix un 80 % menys d’energia que una bombeta tradicional.

Controla el teu estalvi energètic amb aquestes aplicacions

Actualment existeixen en el mercat diverses aplicacions de gran utilitat per impulsar l’estalvi energètic i controlar les despeses.

Una de les més utilitzades és Luz+Precio, la qual mostra a l’usuari el preu del quilowatt/hora en temps real. L’aplicació inclou una alarma que indica el millor moment del dia per utilitzar els electrodomèstics que més consumeixen.

Mirubee és una empresa emergent espanyola que aporta als seus usuaris consells específics sobre estalvi energètic. Disposa d’una sèrie de mesuradors d’energia que permeten conèixer el consum elèctric de cadascun dels electrodomèstics que s’utilitzen.

Accepto les condicions d'ús.