Ja som a la tardor i toca fer el canvi d’armari. L’ideal és donar una segona vida a les peces de roba d’anys anteriors, però si penses a renovar vestidor i ets de les persones que aposten per la moda sostenible, et deixem una sèrie de consells per posar en pràctica la slow fashion.
Renova el teu armari aquesta tardor amb peces de roba sostenibles
Temps de Lectura: 3 minuts
CaixaBank
16 Octubre, 2023
1. Sempre, d'etiqueta
Fixa’t bé en l’etiqueta de la peça de roba que t’interessi per conèixer-ne la composició:
- Lli: és un material clàssic que destaca perquè és natural, biodegradable i reciclable, a més d’evitar al·lèrgies.
- Cotó: igual que el lli, té com a qualitats la seva biodegradabilitat i la capacitat de ser reciclat, així com el seu origen natural. També és especialment transpirable i hipoal·lergogen.
- Viscosa ECOvero: aquest teixit, patentat i elaborat per l’empresa austríaca Lenzing, s’obté a partir de fonts renovables certificades de fusta, amb un tractament que té un impacte mínim en el medi ambient. A més, és 100% reciclable. El seu aspecte i tacte són molt similars als de la viscosa de tota la vida (que és d’origen sintètic i es va crear per reproduir les propietats de la seda), per la qual cosa la viscosa ECOvero és especialment versàtil, ja que admet colors i estampats variats.
- Polièster reciclat: és un teixit elaborat amb fibres obtingudes a través del reciclatge de residus plàstics (ampolles i envasos), cosa que dona lloc a un teixit lleuger, apte per a diferents menes de peces de roba, des d’esportives fins a peces de gala.
- ECONYL: les fibres de niló que s’utilitzen per elaborar aquest teixit s’extreuen de residus, com ara xarxes de pesca. És una marca registrada que produeix la companyia Aquafil. L’ECONYL és suau, lleuger i resistent, perfecte per a roba esportiva, de bany, d’abric o impermeable.
- Lyocell TENCEL: aquest teixit és també d’origen natural i, en concret, prové de la fusta. La seva producció també segueix estàndards sostenibles. La seva versatilitat és la seva millor qualitat, ja que es pot combinar amb altres fibres, com cotó, polièster, acrílic, llana i seda, per crear tota mena de teixits.
Aquestes etiquetes internacionals certifiquen la sostenibilitat en materials i processos de fabricació dels productes. Algunes garanteixen l’origen ecològic de les teles, altres són teixits reciclats, etc.
Avui dia, dissenyadors i fabricants desenvolupen teixits nous a partir de materials naturals, des de residus de cultius de fruita fins a pòsits de cafè.
2. Pensa globalment, actua localment
Confia en productors i comerços de proximitat, pensant en l’impacte beneficiós en les seves comunitats, i tingues en compte el concepte de quilòmetre 0, que redueix la petjada de carboni del producte, ja que suposa un estalvi en combustible i transport.
També té efectes beneficiosos, perquè redueix l’ús de plàstics pel fet que les premses necessiten menys envasos, ja que es produeixen i distribueixen en el seu entorn. El comerç de proximitat, a més, influeix en el patró de consum i fomenta unes compres més reflexives.
Un altre dels avantatges de la producció i el comerç de proximitat radica en l’impuls de l’activitat local, que crea riquesa i ocupació a l’entorn.
Minimitzar el desplaçament de materials i productes fins als punts de venda, així com el desplaçament del comprador (o el seu enviament a domicili), són clau per rebaixar l’impacte de la petjada de carboni.
3. Roba de marca
Tria marques que siguin respectuoses amb el medi ambient, no només en la producció de les peces, sinó també en la seva filosofia d’empresa. Informa’t dels materials que s’escullen per a la manufactura dels seus productes, però també de les decisions per reduir la petjada de carboni en el seu dia a dia com a companyia (si disposa d’oficines sostenibles, si el seu packaging és respectuós amb el medi ambient, si dedica part dels seus beneficis a projectes d’RSC, etc.).
4. De mà en mà amb la segona mà
L’economia circular té en la segona mà un aliat a l’hora de prolongar la vida de les peces. Ja sigui en botigues físiques o aplicacions especialitzades de moda, hi ha una gran oferta de productes de segona mà que t’ajudaran a completar el teu armari d’una manera sostenible.
Això sí, recorda que, si la teva peça de roba no està en un estat acceptable per a una segona vida, sempre pots reparar-la, buscar-li un nou ús o reciclar-la. Si et decantes per aquesta última opció, pots encarregar-te tu de reutilitzar-ne els teixits o dipositar-la en un espai habilitat per fer-ho (hi ha marques que recullen roba als seus establiments i ajuntaments que disposen de contenidors repartits per la ciutat o de punts nets).
5. Es lloga
Nombroses marques ja ofereixen l’alternativa de llogar les seves peces per lluir-les en ocasions especials.
Informa’t de les condicions, perquè aquesta opció, inspirada en l’economia circular, alleugerirà el teu pressupost, et permetrà tenir un armari més buit, garantirà que sempre aniràs a l’última i reduirà la producció i els residus tèxtils.
Si segueixes aquestes cinc recomanacions, el teu armari serà un lloc més sostenible sense que hagis de renunciar a comoditat i estil.