SOSTENIBILITAT

Cinc coses sorprenents fetes amb material reciclat

Temps de Lectura: 5 minutos

Cinc coses sorprenents fetes amb material reciclat
Avatar

CaixaBank

17 Maig, 2021


A l’hora de complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb els quals s’han compromès països de tot el món per cuidar el futur del planeta i dels seus habitants, és indispensable donar una segona vida als objectes i materials. Reutilitzar-los quan sigui possible per allargar la seva vida útil i, quan sigui impossible, reciclar-los de manera adequada perquè els seus components puguin servir de base per a futures aplicacions. És a dir, fomentar l’economia circular.

Aquests últims anys s’han vist tota mena d’innovacions en aquesta línia: carreteres construïdes utilitzant pneumàtics triturats com a material per a l’asfalt, tecnologia fabricada amb components 100 % reciclats, targetes de crèdit biodegradables o roba de tenis fabricada amb fil procedent del reciclatge de cordes de raqueta. Així està canviant la indústria.

Roba fabricada amb cordes de raqueta

Fa uns anys, naixia a Girona Infinite Athletic, fundada per tres socis. No gaire abans, un d’ells havia anat a comprar una raqueta i va preguntar sobre la possibilitat d’adquirir-ne una amb materials reciclats; com que no n’hi havia, «va posar fil a l’agulla». Ara, aquesta empresa utilitza cordatges vells per fabricar un polímer.

D’aquest polímer se’n poden trenar fils amb els quals fabricar teixit nou. El resultat? Fabriquen samarretes de polièster orientades al tenis completament reciclades que es poden reciclar novament fins a catorze vegades. I aquesta història no és única.

El 2021, El Corte Inglés anunciava una línia de roba de bany fabricada amb polièster reciclat; i el circulose, el material tèxtil fabricat a partir de residus tèxtils previs, té cada vegada més presència gràcies a l’empresa Re:newcell, precursora de la idea.

Carreteres fabricades amb pneumàtics, i mascaretes?

Les vies asfaltades, com les carreteres o autopistes, tenen, pels seus components, extensió i ús, un impacte enorme sobre el medi ambient. L’extracció de materials, l’impacte de l’obra i el seu manteniment, la segmentació d’ecosistemes i fins i tot el fet que elevin la temperatura local perquè retenen l’escalfor de la irradiància solar són problemes ambientals greus.

És per això que el sector sempre està cercant alternatives als materials convencionals. Aquests materials alternatius, tot i que d’alt impacte, ja són força més sostenibles que els utilitzats fa unes dècades. Una de les alternatives és construir fent servir com a base de l’asfalt materials reciclats, com ara residus de la construcció, pneumàtics i fins i tot mascaretes.

Fa dècades que s’utilitzen pneumàtics en la fabricació d’asfalt, però aquests últims anys el seu percentatge ha augmentat, atès que, a més d’un impacte ambiental menor, aporten propietats interessants al ferm. Entre altres, poden millorar l’adherència, amb la qual cosa augmenta la seguretat; reduir el perillós hidroplanatge, o millorar la fricció i, així, reduir les emissions de carboni dels vehicles.

Targetes bancàries fetes amb materials sostenibles

A mitjan 2020 naixia a Espanya la primera targeta 100 % reciclada: la Visa&Pay de CaixaBank. Aquestes targetes s’havien fabricat amb PVC reciclat. El que en el seu moment havia constituït material d’obra, recobriment en electrònica o embellidors d’automòbils, ara tenia una segona vida.

Naixia una nova tendència circular, que el 2021 agafava una nova direcció: les targetes de material PLA, o àcid polilàctic, un polímer biodegradable derivat del midó de blat de moro. Durant el 2021, CaixaBank espera fabricar el 85 % de les seves targetes amb material circular.

Fabricar tecnologia amb components de rebuig

El març del 2021 es va publicar a Kickstarter el projecte Gomi Speaker, que pretén fabricar altaveus amb materials 100 % reciclats. Alguns, de fet, directament reutilitzats. La carcassa es fabricarà amb polímer reciclat de bosses rebutjades i les bateries provenen de bicicletes elèctriques fetes malbé. Aquest últim punt és clau, ja que les bateries poden ser especialment contaminants.

Dos mesos després, el projecte obtenia el capital necessari per iniciar el seu camí després d’un suport elevat, atès que va aconseguir recaptar més de 37.000 lliures esterlines. Aquesta mena de projectes són relativament freqüents en pàgines de crowdfunding i tenen cada cop més èxit. Els que actualment són projectes pilot seran la base d’una economia circular.

Peces de cotxe amb residus d'impressores 3D

Les impressores 3D ja han aconseguit accedir al mercat de la fabricació de la mà d’HP i Ford. Aquestes dues empreses han signat un conveni per utilitzar els residus del material d’impressió 3D per fabricar abraçadores per a conductes de combustible.

Aquestes peces no s’imprimiran en 3D, sinó que es fabricaran mitjançant el conegut i clàssic mètode d’injecció i tindran com a destí camionetes de la marca. A més de reciclades, destaca que aquestes peces són un 7 % més lleugeres i un 10 % més assequibles en la seva producció.

Encara que alguns d’aquests projectes no eliminen del tot l’impacte de la seva activitat, sí que treballen activament per reduir-lo any rere any. És el primer pas cap a un futur en què podrem gaudir d’un bon nombre de sectors d’activitat sense petjada mediambiental.

Accepto les condicions d'ús.