ECONOMIA

Continuarà caient la taxa d’estalvi a Espanya?

Temps de Lectura: 5 minutos

Continuarà caient la taxa d’estalvi a Espanya?
Avatar

CaixaBank

29 Abril, 2019


Des de l’any 2015, l’economia espanyola no ha deixat de créixer per damunt de la mitjana de l’eurozona. No obstant això, durant el mateix període de temps, la taxa d’estalvi ha caigut fins a mínims històrics. En teoria, això podria indicar un escàs marge de maniobra de les llars espanyoles respecte a les seves decisions de consum en cas que la situació econòmica empitjori.

 

No obstant això, Oriol Carreras, economista al Departament d’Estudis de l’Àrea de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank, considera que encara és aviat per fer aquesta afirmació: «És probable que la taxa d’estalvi es comenci a recuperar lleugerament en els propers trimestres, i, a més a més, la situació financera de les llars ha millorat de forma substancial en relació amb els anys anteriors a la crisi», escriu l’expert a l’article «Continuarà caient la taxa d’estalvi espanyola?», que s’inclou a l’Informe de CaixaBank Research corresponent al mes d’abril.

A l’article, Carreras analitza l’evolució de la taxa d’estalvi avaluant les perspectives de les seves dues variables: el consum i la renda bruta disponible (RBD). I atès que el consum es finança, en gran mesura, mitjançant l’RBD, la pregunta principal que planteja és… quina serà la diferència de creixement entre les dues?

«Des del 2015, el consum ha repuntat amb força i ha crescut per damunt de l’RBD, la qual cosa provoca el deteriorament de la taxa d’estalvi. No obstant això, la nostra previsió és que, en els propers anys, aquest patró es revertirà i el consum creixerà per sota de l’RBD», escriu Oriol Carreras. La raó que addueix per a això és l’esvaniment de l’efecte del «consum embassat»: la forta empenta del consum en els últims anys s’explica, en bona part, per la materialització de plans de consum que els consumidors havien posposat durant la crisi. I ara que s’han posat al dia, és previsible que les famílies moderin el seu patró de consum.

Moderació el 2019, reacceleració el 2020

Al seu article, l’expert presenta la projecció del creixement del consum segons un model que té en compte factors com el creixement del treball, dels salaris, dels tipus d’interès i del preu de l’habitatge.

Aquest model preveu una moderació del consum per a l’any 2019 i una reacceleració el 2020. La moderació pronosticada per a 2019 reflecteix una normalització després del seu fort repunt entre 2015 i 2018, a causa de l’esmentat efecte del «consum embassat». És a dir, es preveu un ajust temporal del creixement del consum. Al seu torn, el repunt projectat a partir de 2020 reflecteix la finalització del procés d’ajust i el creixement més gran previst de l’RBD. En qualsevol cas, el model preveu que el consum creixi a ritmes sòlids en tot l’horitzó considerat.

10 consells per estalviar a diari

Per a aquells que vulguin trencar les previsions i no perdre de vista la seva capacitat d’estalvi, els seran útils aquests 10 consells per poder estalviar en el dia a dia, de manera senzilla i amb relativament poc esforç:

1- Fixa’t un objectiu.

2- Defineix quant i quan.

3- Porta un pressupost.

4- Preestalvia: separa els diners de la nòmina quan te’n facin l’ingrés, sense esperar a final de mes.

5- Porta «el mínim indispensable» a la cartera: així evitaràs compres impulsives.

6- Elimina les despeses que siguin prescindibles.

7- Redueix el teu consum energètic.

8- Menja a casa o de carmanyola.

9- Utilitza el transport públic o la bicicleta.

10- Cerca ofertes d’oci gratuït: de ben segur que a la teva ciutat hi ha molts esdeveniments de franc.

A més, és important comparar preus i cercar ofertes (especialment a Internet) abans de fer una compra important, utilitzar les biblioteques públiques (on pots llegir llibres, escoltar discos o veure pel·lícules de manera gratuïta) i compartir despeses amb els amics quan es pugui, com per exemple les subscripcions a Netflix o Spotify.

Accepto les condicions d'ús.