ECONOMIA

Des de la factura fins a les finestres: com pagar menys llum i tenir cura del planeta

Temps de Lectura: 5 minuts

Des de la factura fins a les finestres: com pagar menys llum i tenir cura del planeta
Avatar

CaixaBank

21 Octubre, 2019


Nombrosos gestos quotidians que amb prou feines suposen cap esforç poden marcar la diferència en la lluita contra el canvi climàtic… i a la nostra butxaca

Quan parlem de frenar i de revertir el canvi climàtic és fàcil caure en la temptació de delegar la responsabilitat. Pensar que tan sols és cosa de governs i de grans empreses. Oblidar que és un repte prou seriós per a necessitar que tota la humanitat posi l’espatlla.

Al final, la lluita contra el canvi climàtic és una qüestió d’eficiència. D’extreure el màxim rendiment als mínims recursos. També de reduir la petjada de carboni i de recórrer a fonts d’energia netes. I aquesta és una tasca a la qual poden contribuir els ciutadans des de les seves llars. La bona notícia és que no ha d’afectar negativament les seves butxaques. Adoptar una política d’estalvi d’energía i tenir cura del medi ambient acostumen a anar plegats.

Una de les qüestions principals a l’hora d’estalviar en la factura de la llum i tenir cura del planeta és l’optimització del consum d’energia. Usar els equips elèctrics adequats, aprendre a treure’n el màxim rendiment i adaptar l’habitatge no tan sols ens permetrà consumir menys electricitat, sinó que també ens permetrà aportar el nostre granet de sorra al repte del canvi climàtic. Vet aquí algunes de les claus que poden ajudar a les llars a assolir aquest objectiu.

Revisar el contracte

El terme de potència representa una part important del fix que paga cada llar pel subministrament d’electricitat. Segons l’OCU, cada 1,15 kW de potència contractada suposen uns 50 euros més de factura a l’any.

Per estalviar en la factura de la llum, el primer que cal fer és revisar-la. Comprovar quina és la potència contractada i plantejar-se si hi ha marge per rebaixar-la. Si el limitador no salta encara que posem a la vegada diversos electrodomèstics, com ara el rentaplats, la rentadora i el forn, pot ser que la potència sigui excessiva.

A més del terme de potència, una altra manera d’aconseguir estalviar en la factura de la llum és triar la tarifa adequada. Tal com recorda l’OCU, la tarifa de discriminació horària ajuda a moltes llars a reduir el que paguen per l’electricitat. Acostuma a ser adequada per als habitatges que concentren el consum de llum entre les 10 de la nit i les 12 del migdia a l’hivern, o entre les 11 de la nit i la una de la tarda a l’estiu.

Aïllar correctament l'habitatge

Un habitatge aïllat correctament ajuda a optimitzar el consum d’electricitat. Es tracta, sobretot, d’evitar pèrdues de calor o refrigeració que augmentin la demanda d’energia. L’aïllament de l’habitatge inclou finestres, portes, sostres i murs.

En el cas de les finestres, el percentatge de calor que es pot arribar a perdre si no són adequades és molt alt. Encara que renovar-les pot suposar una inversió important, l’estalvi d’energia acabarà per amortitzar-la amb el pas dels anys. Les finestres disposen de la seva pròpia etiqueta energètica, que les classifica segons set nivells d’eficiència per a l’hivern (calefacció) i tres nivells per a l’estiu (aire condicionat). També ofereix informació sobre altres característiques, com ara la permeabilitat a l’aire o la transmitància tèrmica.

Utilitzar cortines, persianes i tendals de manera intel·ligent també ajudarà a mantenir la temperatura adequada a l’interior de la llar, ja que el sol és una font de calor natural. Per exemple, l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE) calcula que fer servir tendals a l’estiu a les finestres on toca el sol pot suposar fins al 60% d’estalvi en energia. A l’hivern, les cortines s’han de descórrer durant el dia per deixar passar els raigs solars, i tirar-les de nit per mantenir la temperatura interior.

Ajustar correctament els aparells de climatització

La temptació de posar la calefacció o l’aire condicionat al cent per cent per ajustar ràpidament la temperatura d’una habitació és forta. Tanmateix, aquesta pràctica no tan sols no és més efectiva, sinó que augmenta el consum d’energia de manera innecessària, segons explica l’IDAE.

Aquest organisme recomana fixar la temperatura de refrigeració a 26 °C a l’estiu i fins i tot recórrer a ventiladors de sostre, que moltes vegades són suficients per mantenir la comoditat adequada.

Petits gestos que ajuden a estalviar

Reduir el consum d’electricitat i tenir cura del medi ambient no tan sols és qüestió de canviar finestres o d’actuar sobre grans aparells. Gestos tan simples com ara canviar les bombetes o no deixar aparells en stand-by també poden ser importants per assolir aquest objectiu.

Segons càlculs de l’OCU, apagar tots els aparells que estan en stand-by, com ara televisors o aparells de música, pot estalviar el 10% del consum anual d’electricitat en una llar. Per la seva banda, les bombetes amb tecnologia LED aporten un estalvi mitjà d’energia del 80% respecte de les incandescents.

Fins i tot utilitzar el frigorífic de manera intel·ligent ajuda a rebaixar la factura de la llum. N’hi ha prou a ajustar la temperatura de la nevera a 5 °C i la del congelador a -18 °C. També cal intentar que l’aire circuli al voltant i no situar-lo a prop d’una font de calor. Descongelar-lo periòdicament ajudarà a evitar que una capa de gebre li resti efectivitat. Així mateix, ordenar bé els aliments a l’interior per no haver de tenir la porta oberta gaire temps mentre busquem alguna cosa també és una idea excel·lent.

Optar per electrodomèstics eficients quan els hàgim de canviar també és una opció que s’ha de considerar. Tot i que acostumen a ser un pèl més cars, a la llarga, l’optimització del consum d’energia que ofereixen acaba compensant.

Accepto les condicions d'ús.