ECONOMIA

Quant temps triga Hisenda a tornar els diners de la renda?

Temps de Lectura: 3 minuts

Quant temps triga Hisenda a tornar els diners de la renda?
Avatar

Pedro Rodríguez Mateo

Asesoría Fiscal CaixaBank

24 Juliol, 2023


La campanya de la renda de 2022 va acabar el 30 de juny passat, data en què finalitzava el termini perquè els contribuents presentessin les seves respectives declaracions.

Ara arriba el moment que Hisenda torni els diners als contribuents la declaració dels quals va sortir a retornar perquè havien pagat en l’exercici 2022 més impostos dels que els corresponien.

I és aquí quan sorgeixen algunes preguntes: quant triga a tornar Hisenda els diners? Què passa si Hisenda no paga dins el termini? Com puc saber l’estat de la meva declaració?

Quant triga a tornar Hisenda els diners?

L’Agència Tributària disposa de sis mesos, des de la fi del termini de presentació de les declaracions, o des de la data de la presentació si la declaració es va presentar fora de termini, per practicar la liquidació provisional que confirmi o rectifiqui l’import de la devolució que has sol·licitat.

I si Hisenda no paga dins el termini?

Si passats els sis mesos Hisenda no ha tornat els diners, sempre que la causa no sigui imputable al contribuent, haurà de tornar l’import derivat de la declaració d’IRPF més els interessos de demora corresponents pel retard en la devolució. El 2023, el tipus d’interès de demora és del 4,0625 %.

Tanmateix, és important recordar que l’Agència Tributària no es considera responsable de la demora en la devolució de la declaració de la renda si aquesta no s’ha emplenat correctament o, per exemple, hem proporcionat malament el compte bancari en què ens han de fer la transferència. És a dir, no en som els titulars o aquest compte està cancel·lat.

L’AEAT explica com es pot consultar el número de compte que hem posat a la nostra declaració de la renda i els tràmits que cal fer per canviar el número de compte.

Com puc saber l'estat de la meva declaració?

L’estat de la declaració de la renda presentada es pot fer tant a través de l’app-AEAT com a través de la pàgina web de l’Agència Tributària, i una vegada accedeixis a aquest tràmit t’apareixerà la informació referent a l’estat de la devolució de la teva declaració de la renda 2022.

Quins missatges solen aparèixer?

En funció de la situació de la teva declaració, a l’apartat “Estat de tramitació” apareixerà algun d’aquests missatges:

  • “La seva declaració s’està tramitant”: aquest és el primer missatge que apareix quan la declaració ha estat presentada, és a dir, que Hisenda té les teves dades, però encara no les ha revisat.
  • “La declaració amb l’import indicat no s’ha gravat o està en procés. Comprovi l’import”: si apareix aquest missatge, és possible que hi hagi algun problema. Revisa que estigui tot correcte o ves a la teva delegació de l’Agència Tributària.
  • “La seva declaració ha estat gravada i se n’està fent la comprovació”: aquest missatge apareix quan l’Agència Tributària està fent les comprovacions corresponents. El missatge anterior pot ser també “La seva declaració s’està comprovant”. En cap cas t’espantis si apareixen aquests missatges, ja que és normal que Hisenda faci comprovacions.
  • “La seva declaració ha estat tramitada pels òrgans de Gestió Tributària, i s’ha considerat conforme la devolució que ha sol·licitat”: si la teva declaració ja es troba en aquest estat, aviat emetran l’ordre de pagament. Encara que han comprovat la declaració, a posteriori Hisenda podrà fer una revisió més exhaustiva de la declaració presentada. Recorda que poden analitzar les declaracions dels últims quatre anys, que és el termini de prescripció.

Una variant al missatge anterior és que afegeixin l’expressió següent: “No obstant això, la seva devolució està sent comprovada”. Això vol dir que han vist que hi ha deutes amb alguna administració pública en via executiva, com ara l’Agència Tributària. L’import per retornar es compensa amb aquests deutes i, si encara queda alguna cosa, és el que et tornaran.

  • “La seva devolució s’ha emès el dia X/X/XXXX; si d’aquí a 10 dies no ha rebut l’import, vagi a la delegació/administració de l’Agència Tributària corresponent al seu domicili fiscal”: això significa que el pagament ja s’ha emès.
Accepto les condicions d'ús.