SOSTENIBILITAT

Divina Pastora Joventut de Badalona: el somni de la copa 11 anys després

Temps de Lectura: 5 minutos

Divina Pastora Joventut de Badalona: el somni de la copa 11 anys després
Avatar

CaixaBank

12 Febrer, 2019


La Penya és un dels equips més estimats en el panorama nacional per la seva implicació amb la formació des de categories inferiors i el seu esperit guerrer i competitiu

Parlar del Joventut de Badalona, ara amb el sobrenom de Divina Pastora, és fer-ho d’un equip de planter. La “penya” d’amics i amigues que s’unien per gaudir del bàsquet des que es va fundar el 1930. Des de llavors tot han estat bones notícies per a aquest club, el mateix que no només ha aspirat a tot sinó que s’ha rebel·lat davant de grans colossos com el FC Barcelona o el Real Madrid. Sempre ha estat a la màxima categoria del bàsquet espanyol juntament amb el Real Madrid i el Movistar Estudiantes, cosa que l’ha situat com un dels equips més prestigiosos d’Europa. Els verd-i-negres arriben avalats per una filosofia de joc en què no s’escatimen recursos ni tampoc qualitat per enfrontar-se al cèrcol. Això els ha fet ser un dels clubs més talentosos, més agradables per a l’espectador i un enemic per tenir present sempre, en cada partit i en cada competició.

LA FILOSOFIA DE LA PENYA ELS HA PORTAT A ACONSEGUIR VUIT TÍTOLS DE CAMPIONS DE LA COPA DEL REI I QUATRE LLIGUES

Un equip nascut de la passió pel bàsquet

El Joventut no és fruit d’una nit de diumenge ni d’una nit d’estiu, com dirien els puristes de l’art i l’esport. L’equip és resistent al pas del temps i a la controvèrsia que caracteritzen les grans lligues, afligides de contractes milionaris. Tot això és aliè a la ideologia del club, que ha quedat ancorada durant més de 88 anys d’història i que avui defensa amb afany el seu entrenador, Carles Duran.

No ha estat l’únic tècnic que ha respectat l’esperit originari del Joventut; altres grans entrenadors com José Grau, Antonio Molina, Clinton Morris, Josep Lluís Cortés o Josep Maria Meléndez, entre d’altres, han fet seus els valors de l’equip. Tothom ha estat al cas de la feina que es fa en categories inferiors amb l’objectiu de ser un equip sistematitzat, similar en concepte a l’Unicaja.

Al llarg de la seva història, ens podríem referir a jugadors especialment significatius com Josep Maria Margall, Jordi Villacampa o els germans Jofresa. També a d’altres més recents com Rudy Fernández o Ricky Rubio —que va debutar a l’ACB amb els verd-i-negres a Granada. A les vitrines del club es poden apreciar dues Lligues ACB el 1991 i 1992 i dos nacionals de Primera Divisió en períodes anteriors, com els que comprenen 1967 i 1978. Però, sense cap dubte, el gran èxit de la Penya ha recalat en les vuit Copes del Rei que han recollit des de 1948. Les més recents se situen el 1997 i el 2008, que va ser el seu últim gran títol com a club, i que esperen revalidar al Palau d’Esports de Madrid.

EL TÈCNIC CARLES DURAN ES VA FORMAR AL PLANTER DEL JOVENTUT DURANT 15 ANYS. TÉ MENYS EXPERIÈNCIA A LA BANQUETA DE PRIMERA COM A PRIMER ENTRENADOR I AFRONTA LA SEVA AVENTURA AMB AQUEST EQUIP DES DE L’ANY PASSAT. ACOSTUMA A ESGOTAR LES POSSESSIONS AL FINAL DE CADA QUART

Quan l’entrenador és un més

L’entrenador, Carles Duran, és un més de la Penya. Format i criat al planter durant 15 anys, ha acompanyat grans noms de l’ACB com Pepu Hernández, Sito Alonso i Aíto García Reneses. La seva primera gran aventura com a primer entrenador va arribar l’any 2014, al capdavant del Valencia Basket. Després va passar pel Bilbao Basket i, des de l’any passat, és el capità de vaixell del seu Joventut de Badalona. Té una gran empatia amb els jugadors que entrena, és un més al vestidor, i això ha provocat que en l’actual campanya el seu equip estigui vuitè a la taula classificatòria, a només una victòria del quart, el revelador Iberostar Tenerife.

SHAWN DAWSON ES PERDRÀ LA COPA DEL REI PERQUÈ ESTÀ LESIONAT, MENTRE QUE ELS DE BADALONA ARRIBARAN AMB GRANS NOMS COM EL DE JOSÉ IGNACIO NOGUÉS, XABIER LÓPEZ O CONOR MORGAN DE CARA A GARANTIR UN BON CAMPIONAT

Aquesta campanya no els està anant com esperaven en un principi; mantenen una transició en què esperen que grans jugadors facin que l’afició s’oblidi dels mítics que han abandonat Badalona. Ens podem referir a Dimitrijević, Josep Busquets, Conor Morgan, Xabier López-Arostegui, Nicolás Laprovittola, Marko Todorović, Marcos Delía, José Ignacio Nogués, Albert Ventura, Dakota Mathias, Arturs Zagars, Simon Birgander, Joel Parra, Terrence Bieshaar i Luke Harangody. Tenint present el lesionat Shawn Dawson, que es perdrà la Copa del Rei a Madrid.

Aquest és un cartell en què, per primera vegada en molts anys, la direcció esportiva del Joventut ha hagut d’incorporar diversos noms estrangers per suplir les garanties que volen i necessiten. No obstant això, la seva filosofia i capacitat els ha portat a estar novament entre els aspirants al títol de Copa amb la premissa d’emportar-se a Badalona el que seria el seu novè títol de campió en aquest torneig.

Accepto les condicions d'ús.