ECONOMIA

El 45% de les antigues pessetes no seran mai canviades per euros

Temps de Lectura: 5 minutos

El 45% de les antigues pessetes no seran mai canviades per euros
Avatar

CaixaBank

20 Juny, 2016


Al fons d’un calaix, a la butxaca d’una jaqueta o guardades com una relíquia, segons el Banc d’Espanya encara hi ha 1.648 milions d’euros en pessetes sense bescanviar (l’equivalent a 275.036,06 milions de pessetes). Aquesta xifra, que pot semblar sorprenent, encara té més protagonisme si tenim en compte les estimacions del mateix Banc d’Espanya: al voltant del 45% de totes les pessetes que hi havia en circulació abans de l’arribada de l’euro no seran mai canviades.

De moment, aquestes estimacions s’acosten a la realitat. Mostra d’això és que l’any passat, quan l’euro va complir el seu 20è aniversari, els espanyols van bescanviar 12 milions d’euros (poc més de 1.996 milions de pessetes). Els bitllets, amb un 75% del valor total canviat, van dominar sobre les monedes el 2015. Si continués la línia d’euros canviats el 2015, hi hauria un total de 1.588 milions d’euros que es quedarien sense bescanviar en complir-se el 31 de desembre de 2020, últim dia en què podrem canviar les pessetes per euros

Què fer amb les pessetes que ens queden?

No obstant això, qui no vulgui estar dins del “45% de pessetes sense canviar” encara té l’oportunitat de convertir les antigues monedes en euros. Des de juliol de 2002, el Banc d’Espanya, amb seu a Madrid, ha estat l’únic organisme encarregat de fer el canvi de pessetes a euros.

El procediment del Banc Espanya fixa que el canvi es pot dur a terme de manera presencial, per correu ordinari o electrònicament. La dada curiosa és que només podrem canviar els bitllets emesos a partir de 1939. Els que es van emetre entre 1936 i 1939 han de ser examinats pels experts de la institució.

Per a qui no vulgui anar al Banc d’Espanya, hi ha dues alternatives. La més habitual és la del mercat de col·leccionistes, una finestra de compravenda en què podem obtenir, més o menys, el valor fixat (166,386 pessetes equivalen a un euro) per la venda de les nostres monedes o bitllets. La segona són els petits establiments repartits per tota la geografia nacional que encara segueixen acceptant la “rubia” per cobrar les compres.

Quan arrenqui el 2021, cap comerç o institució oficial no ens donarà euros per pessetes, però això no vol dir que les perdem. Les pessetes, igual que desenes de monedes retirades de circulació en nombrosos països, passaran definitivament a ser cosa del col·leccionisme. Aleshores pot ser que fins i tot tinguin més valor que l’actual…

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari