ECONOMIA

El Brasil, un camí per tornar a caminar

Temps de Lectura: 5 minuts

El Brasil, un camí per tornar a caminar
Avatar

CaixaBank

14 Juliol, 2016


El Brasil no passa pel seu millor moment econòmic, però segueix sent la principal economia d’Amèrica del Sud i una de les principals destinacions de les inversions estrangeres, també de les espanyoles. El PIB del gegant llatinoamericà es va contreure un 3,8% el 2015 i fa pocs dies acaba d’anunciar-se la fallida d’una empresa al país. La crisi política ha sacsejat la nació l’any de la gran festa dels Jocs Olímpics.

Tot i així, el Brasil, la cinquena economia del món, és un país ple d’oportunitats i s’ha convertit en la nova aposta de CaixaBank a l’estranger.

2015, l’any del retrocés

Un dels últims articles de CaixaBank Research esbossa les causes de la contracció brasilera. L’economia va caure un 3,8% el 2015, una dada pitjor que la prevista condicionada per la caiguda de la demanda interna i la inversió. Per al 2016 les perspectives no milloren i els experts estimen que la caiguda del PIB pot fregar els 3,5 punts.

Segons l’agència de qualificació Moody’s, ni els Jocs Olímpics que se celebren aquest estiu a Rio de Janeiro serviran per treure el país de la recessió.

Però quines són les veritables raons que hi ha darrere d’aquesta situació? Més enllà de factors externs com la inestabilitat de la Xina o la sequera viscuda al país, la BBC en recull algunes en un article:

  • Consum de les famílies: el motor que va fer créixer a el Brasil un 7,5% el 2010 ara descendeix dràsticament. En aquest moment les mesures per estimular el consum van aconseguir moure l’economia en existir una taxa de desocupació molt elevada, cosa que ara està causant l’efecte contrari.
  • Crisi política: el pols intern entre el Govern i el Congrés ha dinamitat l’estructura política del país i està impedint que es desenvolupin mesures, sobretot fiscals, que ajudin a suavitzar la situació.

Tocat, però molt viu

Aquest retrocés no entela les xifres econòmiques del gegant carioca. El Brasil és la principal economia de l’Amèrica Llatina. Amb una població de 208 milions d’habitants (el 92% és menor de 65 anys) i un 2,8% del PIB mundial (1.799,6 milions de dòlars), és el cinquè principal destí de les inversions estrangeres directes, segons la UNCTAD.

Amb 55.705 milions d’euros el 2015, Espanya és el tercer país del món que més inverteix a Brasil. 1 de cada 10 euros estrangers invertits en territori brasiler són d’origen espanyol. Per exemple, només el 2014, els fluxos comercials entre tots dos països van assolir els 6.180 milions. Infraestructures i energia són els sectors amb major presència espanyola, que també té una representació important dins tota la cadena de proveïdors.

Per a Karim Ben Lachhab, responsable de la nova oficina de representació de CaixaBank a São Paulo, Espanya és un dels països que més inverteix al Brasil i un dels principals socis comercials del gegant llatinoamericà”.

 

Nova oficina de representació de CaixaBank

Les dades publicades per CaixaBank Research mostren així mateix un sector bancari amb un bon nivell de capitalització (16,7%) i de rendibilitat (13%). Aquestes i altres raons han portat CaixaBank a triar São Paulo com a nou centre d’activitats. CaixaBank oferirà assessorament tant a les empreses espanyoles en fase d’implantació o consolidades en territori brasiler com a companyies espanyoles amb activitat a Espanya.

De moment, donarem suport a més de 400 empreses espanyoles amb presència al país. Karim Ben Lachhab ressalta les bondats d’aquest projecte: “El Brasil és un país gran en tots els sentits ja que presenta grans oportunitats i grans desafiaments per a totes aquelles empreses que hi vulguin desenvolupar la seva activitat”. Pots posar-te en contacte amb l’oficina de representació de São Paulo en aquest enllaç.

T’ha interessat aquest post? Descobreix més contingut sobre economia internacional al nostre blog.

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari