Un grup de nens d’edats compreses entre els sis i els dotze anys esperen ansiosos l’arribada dels esportistes paralímpics Núria Marquès i Jordi Morales. Els han estat explicant que hauran d’entrevistar els dos medallistes, així que els nervis dels minuts anteriors són semblants als del 5 de gener, abans de veure el seu Rei Mag preferit a la cavalcada. En un moment donat, l’organitzadora de l’esdeveniment els diu en veu baixa: “Us aviso que potser tindreu una sorpresa relacionada amb les medalles…” A la qual cosa un dels nens més grans respon incrèdul: “Ens en donaran una?”, i immediatament la nena del seu costat s’aixeca d’una revolada i exclama: “Doncs jo en vull una d’or!”
Amb aquesta innocència afronten els nens la trobada que CaixaBank organitza a Barcelona amb el lema Inconformistes de l’esport. Es tracta d’una xerrada en forma d’entrevista feta pels més petits per enderrocar els tabús i prejudicis que hi ha al voltant dels esportistes amb discapacitat.
Un dels mites més habituals que hi ha al voltant del col·lectiu és que no arriben a ser independents o que mereixen la llàstima dels altres. Tanmateix, Marquès i Morales demostren rotundament, amb els seus fets i paraules, la falsedat d’aquesta creença. Ambdós tenen històries de superació extraordinàries i porten vides felices que dediquen, en bona part, a l’esport professional. Així ho corroboren també els nens quan pregunten a Jordi Morales si seria feliç sense fer esport i ell respon: “Sí que seria feliç, és clar, però si no fos per la discapacitat i per l’esport jo no seria qui soc ara, perquè no hauria participat en uns Jocs Olímpics, per exemple.”
“Són guapos els Jocs?”, continua una de les nenes amb un somriure d’orella a orella. Núria Marquès respon amb una gran resposta afirmativa: “Són increïbles! Fantàstics! En una competició que vaig anar a veure com a espectadora, la gent aplaudia tan fort que el terra es movia. Se’t posa la pell de gallina.”
Núria Marquès, als seus 19 anys, ja és doble medallista paralímpica de Rio 2016 i ha guanyat 10 medalles més en campionats anteriors. Marquès té una discapacitat a la cama esquerra -va néixer amb el fèmur més curt que a la cama dreta- i va començar a nedar precisament per prescripció mèdica. “El meu metge va dir a la meva mare que m’aniria bé practicar algun esport”, explica als nens. Des d’aleshores ha continuat nedant i millorant dia rere dia. “En total entreno unes sis hores al dia, comptant també el temps de gimnàs.” Però, per a sorpresa dels assistents, l’esportista explica que, a més, està estudiant la carrera de Fisioteràpia. “Sort que la Facultat i la piscina on entreno són de costat”, comenta ella entre rialles.
Comentaris