ECONOMIA

Finances sostenibles: la gran aposta de la Unió Europea

Temps de Lectura: 5 minutos

Finances sostenibles: la gran aposta de la Unió Europea
Avatar

CaixaBank

22 Maig, 2019


Cada dia és més habitual que els inversors s’assegurin que les seves inversions siguin sostenibles i tinguin un impacte positiu sobre el medi ambient o almenys no el perjudiquin. Últimament, els factors que alguns inversors cada vegada tenen més en compte en les seves decisions d’inversió són la integració de criteris ASG (ambientals, socials i de governança), així com la valoració d’índexs de sostenibilitat que mesuren el rendiment de les carteres d’inversions segons aquests criteris. Avui dia existeix una gran varietat d’índexs, amb objectius i qualitats molt diferents.

Per aquest motiu, el Consell Europeu es troba en plena construcció d’un nou marc regulador unificat per a unes finances sostenibles. A finals de febrer, la presidència del Consell, que aquest semestre correspon a Romania, i el Parlament Europeu van assolir un acord preliminar per crear una nova categoria d’índexs de referència, unificats i fiables, que aportin més informació sobre la petjada de carboni d’una cartera d’inversions.

Dos nous tipus d'índexs

Aquesta nova categoria inclou dos tipus d’índexs de referència financers de baix impacte carbònic: per una part, un índex de referència de la transició climàtica, que té com a objectiu reduir la petjada de carboni d’una cartera d’inversions estàndard. D’altra banda, un índex de referència especial que harmonitza les carteres d’inversions a l’objectiu de l’Acord de París de limitar l’augment de la temperatura mundial a 1,5 °C en comparació amb els nivells preindustrials.

L’acord preveu l’obligatorietat que tots els índexs continguin informació sobre com s’incorporen a la seva estratègia d’inversió els factors mediambientals, socials i de governança, i també sobre com s’aplica la metodologia a l’objectiu últim de reduir les emissions de carboni. D’aquesta manera la normativa contribueix, segons assegura la Comissió Europea, als objectius de la Unió de Mercats de Capitals (UMC) de lligar les finances a les necessitats de l’economia i l’agenda de la UE per al desenvolupament sostenible.

La importància d’aquests índexs de referència radica en el gran impacte que tenen sobre els fluxos d’inversió, ja que, tal com també explica la Comissió, molts inversors confien en ells per generar els seus productes d’inversió, quantificar la rendibilitat d’aquests productes i establir estratègies d’assignació d’actius.

En aquest sentit, Valdis Dombrovskis, vicepresident de la Comissió Europea, ha assegurat que «gràcies a aquest acord, els inversors disposaran de dos índexs de referència fidedignes per aplicar les seves ambicioses estratègies en matèria de canvi climàtic. És una fita del pla d’acció de la Comissió per finançar el creixement sostenible, que participa a la reorientació dels fluxos de capital cap a la inversió sostenible». Per part seva, Jyrki Katainen, vicepresident responsable de Treball, Creixement, Inversió i Competitivitat, s’ha mostrat «satisfet amb l’acord assolit, que demostra que la nostra agenda de finances sostenibles i el seu objectiu de crear una Unió dels Mercats de Capitals més sòlida poden treballar conjuntament».

L’acord es troba pendent de la seva aprovació formal pel Parlament Europeu i el Consell, i també inclou dues propostes més:

  • Establir un sistema de classificació de la UE unificat («taxonomia») de les activitats econòmiques sostenibles.
  • Millorar els requisits de divulgació relacionats amb els riscos i les oportunitats de sostenibilitat.

La Comissió Europea confia que s’assolirà un acord definitiu abans que finalitzi el mandat actual.

Accepto les condicions d'ús.