“A la nostra joventut li agrada el luxe i és mal educada, no fa cas a les autoritats i no té el mínim respecte pels de més edat. Els nostres fills avui són uns veritables tirans”. Qui parlava així no era el pare d’un mil·lennista rebel. És una cita que s’atribueix al filòsof grec Sòcrates, nascut 470 anys abans de Crist. És més, la frase “la joventut d’avui no serà capaç de mantenir la nostra cultura” estava escrita en un vas d’argila de fa més de 4.000 anys que va aparèixer a les ruïnes de Babilònia.
La preocupació per l’evolució de les generacions següents no és res nou. I és natural que sigui així. Fa milers d’anys que observem amb incredulitat els nous membres de la comunitat humana. Ens costa entendre’ls i tendim a parlar-ne de manera condescendent i, fins i tot, apocalíptica. Tanmateix, si alguna cosa ens ha ensenyat la història és que cap nova generació no ha aconseguit posar fi a milers d’anys de presència humana a la terra.
Actualment, la generació Z és la que fa que les anteriors es trenquin el cap per entendre’ls. Fins i tot els nens de la nova generació T (o generació tàctil) desperten certa inquietud en els seus pares amb aquesta facilitat sorprenent que tenen per manipular tota mena de dispositius.
Tots plegats són, en certa manera, finestres a un futur que heretaran i que encara gaudiran els seus pares. Per això, observar-los ajuda els més grans a fer-se una idea de què els espera quan els seus fills agafin el comandament.