La guerra entre Rússia i Ucraïna ha interromput el subministrament d’alguns aliments a la Unió Europea i al món en general. Aquests dos països exportaven cereals, oli de gira-sol i adobs minerals a escala global, però la interrupció de les exportacions ha provocat que els països compradors, tant dins com fora de la UE, hagin de buscar altres proveïdors.
Quines alternatives hi ha dins la Unió Europea? En aquest post, fem un recorregut pels principals productors de la UE i veiem el seu pes a escala mundial.
Si parlem de l’oli d’oliva, Espanya és el productor més gran del món, amb 1,1 milions de tones produïdes el 2020, indica el Ministeri d’Agricultura. El nostre país comparteix pòdium, a molta distància, amb Itàlia i Grècia, segons dades de la UE recollides per Olimerca.
A escala regional, la producció d’aquest bé a Espanya es distribueix entre Andalusia (un 80 %), Castella-la Manxa (un 8 %), Extremadura (un 5 %), Catalunya (un 3 %) i la resta d’Espanya (un 4 %), segons dades de l’Associació Espanyola de la Indústria i Comerç Exportador d’Oli d’Oliva i olis d’orujo (ASOLIVA).
L’oli d’oliva espanyol s’exporta a més de 180 països del món, encara que els principals són Itàlia, els EUA, Portugal, el Regne Unit, el Japó i França, que compren a granel, i els EUA, França, Portugal, el Regne Unit, Austràlia i la Xina, que l’adquireixen envasat.
Itàlia, Espanya i França van liderar la producció de vi a escala mundial i en l’àmbit de la UE el 2020. Segons l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi, Itàlia va arribar a una producció de 47,2 milions d’hectolitres, Espanya de 35 milions d’hectolitres i França, de 34,2 milions.
Els vins italians s’exporten fonamentalment al Regne Unit, els Estats Units i la Xina. Espanya, per la seva banda, tendeix a exportar al Regne Unit, Irlanda, Holanda, Suècia, Noruega i Finlàndia.
Segons ‘European Statistics Handbook 2022’ de Fruit Logistica, Espanya és el país de la Unió Europea que més fruites i verdures va produir el 2020 , amb uns 13,5 milions de tones produïdes de fruita i uns 10,1 milions de tones de verdures. Entre les fruites, va destacar la producció de taronges (3,4 milions de tones), mandarines i clementines (2,3 milions de tones) i síndries (1,23 milions de tones).
Pel que fa a verdures i hortalisses, el top 3 de producció el van ocupar els tomàquets (1,8 milions de tones), les cebes (1,13 milions de tones) i els cogombres (1,39 milions de tones).
Espanya exporta aquests aliments fonamentalment dins la Unió Europea, amb Alemanya, França, el Regne Unit, els Països Baixos i Itàlia com a destins principals. Fora de les fronteres d’Europa, el Brasil i el Canadà són els països que més compren fruites i verdures a Espanya.
Altres grans productors de la UE són Itàlia, Polònia i els Països Baixos, amb venda principalment dins la UE.
Itàlia és el principal productor d’arròs de la UE, amb 1,5 milions de tones el 2020, a més de ser l’únic europeu que ha aconseguit esmunyir-se en el top 10 de països exportadors d’aquest cereal a escala mundial. Durant aquest any, la producció italiana d’arròs estava repartida entre 220.000 hectàrees i la seva producció representava a prop del 50 % del total de la Unió Europea.
Després d’Itàlia, se situen Espanya, que va produir un total de 493.066 tones d’arròs el 2020, i Grècia, amb una producció de 287.410 tones el mateix any, segons la FAO.
Si ampliem el zoom i mirem a escala global, les xifres que registra la Unió Europea en producció d’arròs són insignificants, ja que la UE només representa el 0,4 % de la producció mundial, davant el 90 % que suposa Àsia, amb països com Bangladesh, Malàisia, Cambodja o la Xina al capdavant.
Segons el Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA), la producció mundial d’arròs arribarà a un rècord de 505,4 milions de tones durant la campanya 2021-2022, prop d’1,9 milions de tones més que l’any anterior.
Durant les últimes setmanes ha estat notícia el racionament de la venda d’oli de gira-sol derivat del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Tots dos països representen prop d’un 80 % del comerç global d’oli de gira-sol. El 69,2 % de les importacions d’aquest producte que va fer Espanya el 2021 procedien d’Ucraïna.
Dins la UE, el principal productor d’oli de gira-sol és Hongria, amb 687.000 tones produïdes el 2019, segons l’última dada disponible. El segueixen França, amb 532.800 tones, i Bulgària, amb 524.500 tones, segons recull l’Organitzacions de la Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).
La Unió Europea es consolida com un dels principals productors d’ordi a escala mundial, amb xifres que van arribar als 60,7 milions de tones el 2020, segons el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
Per països, entre els grans productors destaquen França i Alemanya, territoris en què el 2020 es van cultivar 13,4 milions de tones i 11,9 milions de tones, respectivament, equivalents al 22 % i al 19,6 % del total de producció de la UE.
Espanya també és un gran productor d’aquest cereal. L’activitat es concentra especialment a Castella i Lleó, amb 2,2 milions de tones produïdes el 2020, i Castella-la Manxa, amb 1,9 milions de tones. La producció de les dues comunitats representa prop del 57,92 % del total generat a Espanya.
El mes de març, el Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA) va pronosticar que la producció mundial d’ordi en la campanya 2021-2022 arribaria als 146,14 milions de tones. En aquest total, la Unió Europea hi aportaria 52,8 milions de tones.
El 2020, la Unió Europea es va consolidar com la segona regió productora de llet de vaca, darrera d’Àsia, que acapara el 32,3 % del total produït. Dins la UE, Alemanya és el principal productor, amb 33 milions de tones, seguit de França i Polònia, segons l’informe ‘Situació de la Lleteria Mundial durant l’any 2020’.
Com a potència productora de llet, Alemanya exporta aquest producte fonamentalment als Països Baixos, la Xina, Itàlia, Dinamarca i Bèlgica, segons l’OEC.
Els Estats Units, la Xina, el Brasil i l’Argentina són els quatre grans productors de blat de moro del món, i cobreixen prop de dos terços de la producció global. Dins d’Europa, podem destacar el paper d’Ucraïna, amb 29,5 milions de tones produïdes en la campanya 2020-2021, i França, el membre de la UE que registra les xifres de producció més elevades d’aquest aliment (14,5 milions de tones aproximadament en la campanya 2020-2021).
França exporta prop del 60 % de la seva producció de blat de moro a destins com Espanya, Alemanya, els Països Baixos, Bèlgica i el Regne Unit.
Romania i Hongria també tenen un paper rellevant en la producció de blat de moro dins la Unió Europea, segons la FAO.
Si ens centrem en la mel, la Unió Europea és el segon productor d’aquest edulcorant a escala mundial, darrere de la Xina i per davant de Turquia. Espanya és el país de la UE que més ruscos té (2.967.000 ruscos), seguit de Romania (2.247.000 ruscos) i Polònia (1.766.000), segons indica la Comissió Europea, i són els principals productors d’aquest aliment.
En termes d’exportacions, la mel de la Unió Europea es ven principalment a l’Aràbia Saudita, a Suïssa, al Regne Unit i als Estats Units.
Malgrat que és el segon productor més important d’aquest bé, la UE també és el principal importador, ja que la seva producció no satisfà la demanda interna. Els principals proveïdors en aquest cas són Ucraïna i la Xina.
Segons la Comissió Europea, la UE és el principal productor mundial de sucre de remolatxa, amb prop del 50 % del total. Cal tenir en compte que el sucre de remolatxa nomést representa el 20 % de la producció mundial de sucre. El 80 % correspon al sucre de canya.
Dins la Unió Europea, la major part de la remolatxa sucrera es cultiva a la meitat nord del continent, i per això el lideratge en la producció d’aquest aliment el tenen països com França, Alemanya, els Països Baixos, Bèlgica i Polònia.
En aquest sentit, la FAO situa la producció d’Alemanya en 28,6 milions de tones el 2020, la de França en 26,2 milions de tones i la de Polònia en 14, 2 milions de tones.
La Xina, l’Índia, Rússia i els Estats Units són els principals productors de blat a escala mundial, un rànquing en què França entra en cinquè lloc.
Segons dades de la FAO corresponents al 2020, França va produir aquell any 30 milions de tones, seguida d’Alemanya, amb 22 milions de tones, i Polònia (12,4 milions de tones). França va exportar part de la seva producció del 2020 a Algèria, la Xina, Bèlgica, el Marroc i els Països Baixos.