ECONOMIA

Del turisme a les renovables: l’impacte del sol en l’economia

Temps de Lectura: 4 minuts

Del turisme a les renovables: l’impacte del sol en l’economia
Avatar

CaixaBank

22 Juliol, 2024


El 1983, el Govern d’Espanya va encarregar al pintor Joan Miró el disseny d’un símbol abstracte per identificar Espanya com a destinació turística internacional. L’elecció de Miró va ser un sol: Espanya no és un país assolellat, és el país del sol.

Durant l’any, Espanya arriba a sumar prop de 2.500 hores de sol: des de les 2.000 hores a Galícia o Astúries a les 3.000 d’Andalusia, segons recull La Sexta. Portugal, Itàlia, França o Grècia tenen una exposició a la llum solar semblant a la d’Espanya, davant països com ara el Regne Unit, Escòcia o Noruega, amb prop de 1.200 hores de llum a l’any.

Quins beneficis tenen per a la nostra economia aquestes hores extra de llum natural? Et comptem alguns d’ells.

Benefici 1: més turisme internacional

Espanya és líder mundial en turisme de sol i platja, segons recorda Hosteltur. La combinació d’hores de llum i temperatures càlides fa que es pugui gaudir d’algunes platges espanyoles durant els 12 mesos de l’any, com ara és el cas de les illes Canàries.

A més a més, les hores de sol permeten la prolongació dels horaris de serveis, des de terrasses fins a camps de golf, cosa que no tan sols funciona com a atractiu, sinó que ofereix la possibilitat d’augmentar la facturació per jornada.

El sol també és un plus per a rodatges de produccions audiovisuals, que generen llocs de treball i que, amb el temps, atreuen turistes que volen conèixer les localitzacions de sèries i pel·lícules.

Segons les estimacions de CaixaBank Research, el turisme continuarà sent un dels motors de l’economia espanyola. Els economistes del servei d’estudis preveuen que el PIB turístic creixi un 5% en termes reals i que se superin els 90 milions d’arribades de turistes internacionals. El pes del PIB turístic sobre el PIB total arribarà al 13% segons aquests càlculs.

Benefici 2: més generació d'energia fotovoltaica

Malgrat que les primeres centrals fotovoltaiques d’Espanya daten del 1984, la consolidació d’aquesta energia no va arribar fins al 2013 gràcies a l’aplicació de diversos canvis legislatius. En una mica més d’una dècada, Espanya ha passat de generar 6.423 GWh d’energia solar fotovoltaica el 2010 a produir-ne més de 37.000 el 2023, segons Statista.

Aquesta evolució contribuirà a assolir els objectius fixats en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), que té en compte una potència total instal·lada de 44 GW d’energia solar per al 2030, dels quals 37 GW seran de fotovoltaica.

El pla fa de la fotovoltaica la tecnologia de generació renovable de més creixement en els pròxims 10 anys, de la qual cosa donen fe els 25.550 MW de potència instal·lada ja registrats el 2023.

Les dades més recents de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) indiquen que la contribució total de la fotovoltaica a Espanya (directa, indirecta i induïda) al PIB ha estat de 15.656 milions d’euros.

Benefici 3: autoproveïment energètic per a llars

Més hores de sol ens permeten capturar més energia solar fotovoltaica que no pas altres països. Segons l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables (APPA Renovables), a Espanya hi ha més de 298.000 habitatges i més de 54.000 empreses que ja tenen instal·lacions solars fotovoltaiques a les seves teulades.

Aquesta energia permet que les llars es puguin autoproveir aprofitant l’energia solar i convertint-la en electricitat. A la llarga, i en un context en què els preus de l’energia mostren un comportament inestable, aquesta solució pot suposar un estalvi econòmic per a les famílies.

A més a més, la instal·lació de panells solars té incentius fiscals i financers als quals poden acollir-se els propietaris de l’habitatge.

Benefici 4: creació de llocs de treball

La instal·lació de plaques fotovoltaiques comporta un benefici associat: la creació de llocs de treball, sobretot en els àmbits de la fabricació, la instal·lació, les vendes i el màrqueting.

Segons l’informe UE Solar Jobs Report 2023 de SolarPower Europe recollit per PV Magazine, el 2022 prop de 100.000 treballadors espanyols es dediquen a la fotovoltaica, dels 648.000 registrats en el sector a escala europea.

Benefici 5: millora de la productivitat

La llum natural té nombrosos beneficis per a la salut, actua com a antidepressiu i ajuda el cos a regular el ritme circadiari, segons apunta el doctor Eduard Estivill, director de la Unitat del Son de l’Hospital Universitari General de Catalunya.

Però, a més, la llum natural ajuda al fet que les persones estiguin més concentrades a la feina, que tinguin més rendiment cognitiu i que facin menys esforç en processos de lectura, atès que augmenta la capacitat visual.

Tot això permet elevar la productivitat i reduir la fatiga crònica. Segons el Baròmetre de l’Habitatge Saludable, del Grup VELUX, «la llum natural millora la nostra salut i incrementa la productivitat laboral i el rendiment escolar, augmentant la capacitat d’aprenentatge i concentració fins a un 15% i la velocitat de resolució de les tasques en un 17%», segons reflecteix Vogue en aquest article.

Segons un estudi de la Universitat de Lancaster, els treballadors que desenvolupen la seva tasca en oficines amb elements naturals —plantes o llum natural— són un 15% més creatius i un 6% més productius.

Accepto les condicions d'ús.