Dir-ne abocador global no és una exageració. El Servei d’Estudis del Parlament Europeu estima que entre 4,8 i 12,7 milions de tones de plàstic acaben cada any als oceans i fins i tot arriben a formar immenses illes d’escombraries. Aquest és un problema que afecta no només als ecosistemes marins, sinó a nosaltres. Ja hi ha estudis que han trobat microplàstics dins els nostres cossos i el més probable és que hagin arribat a la nostra cadena alimentària a través de la fauna marina. Parlem, per tant, d’un problema sanitari de primer ordre.
El raig d’esperança en aquest cas és el canvi en la normativa; per exemple, el de la producció de plàstics: la Unió Europea ha aprovat una directiva que prohibeix la fabricació d’estris de plàstic d’un sol ús a partir de 2021.
Per descomptat, que una quantitat ingent de plàstics acabi a l’oceà posa en perill nombroses espècies marines, moltes de les quals ja estan en risc per la sobreexplotació pesquera.
Potser un dels millors exemples és el d’espècies com la tonyina o el bacallà, el nombre d’exemplars de les quals ha disminuït un 90% en les últimes sis dècades. Això ens porta a un escenari molt real en què la pesca marina pot acabar desapareixent en la majoria de caladors del món si seguim aplicant la fórmula actual: ecosistemes marins contaminats, sobreexplotació pesquera i augment de la temperatura de l’aigua.
Precisament aquest és un altre dels punts clau que ens indica que els oceans s’estan transformant –en el mal sentit– de manera molt ràpida. Segons els estudis publicats per la revista Science el mes de gener passat, el 2018 es va batre el rècord d’augment de temperatura dels oceans. Novament, les principals perjudicades són les espècies marines, però aquesta vegada les que formen la base de la cadena alimentària: grans esculls de coral i bancs de krill. Sense aquests organismes, la resta d’espècies estan condemnades a l’extinció.
Tampoc ajuda que els mars i oceans siguin cada vegada més àcids com a conseqüència de l’augment de CO2 a l’atmosfera. Això afecta, novament, a les criatures més sensibles de la cadena tròfica i a tot l’equilibri de l’ecosistema marí.
Les conseqüències de l’acidificació dels oceans no són immediates ni fàcilment perceptibles pels humans –per això el problema ha estat en segon pla fins ara–. Tanmateix, la pujada de les temperatures dels oceans té una altra cara encara més visible: els grans desastres naturals que cada vegada es produeixen amb més freqüència i virulència, com ara tifons i huracans.