INNOVACIÓ

La nova llei de copyright

Temps de Lectura: 5 minutos

La nova llei de copyright
Avatar

CaixaBank

13 Juny, 2019


El passat 26 de març el Parlament Europeu va aprovar, després de més de dos anys d’intensos debats, la nova normativa sobre els drets d’autor i drets afins en el mercat únic digital, popularment coneguda com «la llei de copyright». La seva entrada en vigor comportarà implicacions directes per a la ciutadania, per exemple, en l’ús de les xarxes socials. Els estats membres tindran un marge de dos anys per adaptar la seva legislació a la directiva europea, que, malgrat responsabilitzar les empreses en el compliment dels drets d’autor, inclou matisos i excepcions que és important conèixer. Aquest article pretén facilitar la comprensió de les línies bàsiques d’aquest text legislatiu.

Els drets d'autor en l'entorn digital

Un dels objectius principals de la nova llei de copyright és ampliar la protecció dels drets d’autor en l’entorn virtual. Mitjançant la normativa que s’acaba d’aprovar, les principals plataformes socials d’internet estaran obligades a responsabilitzar-se, a partir d’ara, dels continguts que vulnerin els drets d’autor.

Fins al moment, les empreses tecnològiques només estaven obligades a suprimir aquells missatges que comprometien els drets d’autor quan el titular de l’obra en qüestió ho sol·licitava explícitament. Les dificultats per a l’exercici d’aquesta supervisió sobre la difusió de l’obra pròpia en el món virtual acabaven per desprotegir el creador.

Responsabilitzant directament les companyies, el Parlament Europeu pretén, doncs, afavorir que els titulars de drets d’autor es puguin assegurar uns acords de llicència justos. D’aquesta manera, es vol que els autors quedin emparats per la llei davant els nous usos socials i puguin obtenir una remuneració per l’explotació digital de les seves obres.

Protecció de la llibertat d'expressió

Tot i que la normativa europea s’ha proposat prioritzar la preservació dels drets d’autor en el món virtual, el text legislatiu també incorpora una sèrie de matisos per tal que internet continuï sent un espai per a la lliure expressió.

En aquest sentit, per exemple, la llei de copyright planteja que les aportacions a enciclopèdies sense finalitat comercial, com en el cas de Wikipedia, o a plataformes de programa de codi obert no estiguin subjectes a l’obligació de fer-se càrrec d’un seguiment sobre la protecció dels drets d’autor.

El document també dona preferència a la llibertat expressió en relació amb continguts virals, com els GIF o el que es coneix com a mems, que també queden al marge d’aquesta responsabilitat fixada per la llei. En el cas dels articles, com ara notícies o articles d’opinió, es podran continuar compartint lliurement fragments del text en qüestió, per exemple a Facebook, sempre que siguin de caràcter breu. Les cites, les ressenyes, les caricatures o les paròdies també estan blindades per la nova legislació europea.

Les start-ups, al marge

La llei de copyright procura que aquelles empreses que aprofiten contingut dels usuaris vetllin pel compliment dels drets d’autor en el seu canal. Ara bé, la normativa suggereix requisits menys rigorosos amb les start-ups, o empreses emergents, a fi que puguin desenvolupar més fàcilment la seva activitat empresarial.

Accepto les condicions d'ús.