La política monetària del futur
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
20 Febrer, 2013
En el darrer informe de “la Caixa” Research s’indica que les històriques baixades del tipus d’interès oficial, fins al seu límit inferior del 0%, no van ser suficients per alleujar les preocupants dinàmiques recessives. La crisi econòmica i financera està obligant a plantejar altres vies no convencionals amb el propòsit de reduir els tipus d’interès a llarg termini per incentivar, així, la inversió i el consum.
La compra directa i massiva d’actius és potser l’instrument més notori. Tot i així, aquesta via pot afavorir la nova formació de bombolles especulatives, tant domèstiques com exteriors, o desancorar les expectatives d’inflació i, en última instància, desmantellar la comesa fonamental de la política monetària: l’estabilitat de preus.
Malgrat el canvi profund en la forma de conduir la política monetària, el creixement dels països desenvolupats continua sent molt feble. Això, però, no vol dir que la política monetària no sigui prou expansiva ni que no estigui tenint cap efecte. És, sobretot, un reflex dels profunds processos d’ajust que s’estan duent a terme, i, si no s’haguessin adoptat aquestes mesures, probablement haurien generat una recessió molt més intensa.
Cada vegada són més les veus que demanen anar més enllà i redissenyar de soca-rel l’enfocament de la política monetària. Una de les propostes que està guanyant més adeptes consisteix a canviar l’actual objectiu d’inflació per un de creixement del PIB nominal. L’atractiu d’aquest objectiu és que, davant un xoc que reduís el creixement del PIB real, l’autoritat monetària podria dur a terme una política monetària més expansiva, tot i que comportés un augment de la inflació.
Les regles i els instruments que guiaran la política monetària del futur encara estan per determinar, però difícilment es tornarà a la política monetària del passat d’un instrument (el tipus d’interès) i d’un objectiu (la inflació). Ara com ara, s’ha ampliat el nombre d’instruments. Queda per veure fins a quin punt canvien els objectius.
Comentaris