SOSTENIBILITAT

“Les dones ens hem d’obrir pas en carreres STEM”

Temps de Lectura: 5 minutos

“Les dones ens hem d’obrir pas en carreres STEM”
Avatar

CaixaBank

21 Desembre, 2020


La curiositat per saber com funcionen les coses va ser la que va encendre l’espurna entre Nora Carreira i la tecnologia. És una de les guanyadores de la tercera edició dels Premis WONNOW, organitzats per CaixaBank i Microsoft Ibérica amb l’objectiu de donar visibilitat i reconeixement a dones estudiants de carreres STEM.

La Nora va estudiar Enginyeria Mecànica a Sant Sebastià, col·labora amb una beca a AgroBank i anima altres dones a obrir-se pas en el món de la ciència i la tecnologia com una manera d’aconseguir la igualtat necessària.

Per què et vas decantar per estudiar Enginyeria Mecànica?

Vaig decidir estudiar Enginyeria Mecànica perquè, entre les assignatures dels meus estudis, sempre m’havien agradat la Física, les Matemàtiques i el Dibuix Tècnic. Per a mi eren com un joc, per això van ser determinants quan em va arribar el moment de triar una carrera.

Des de petita he estat molt curiosa, sempre em va agradar saber per què passen les coses i, a mesura que anava creixent, em van interessar cada cop més els aspectes científics i tecnològics. Crec que l’he encertada, per haver triat aquesta carrera, perquè em sento molt realitzada.

Ha canviat la teva visió sobre aquests estudis, a mesura que els anaves cursant?

El fet cert és que, quan vaig triar fer una enginyeria, no sabia molt bé què era ni quin nivell d’exigència suposaria. Encara que, efectivament, es tracta d’una carrera una mica exigent, diria que ha complert les meves expectatives i que estic molt satisfeta amb els estudis que he triat.

I com és la presència femenina en la carrera que has estudiat?

Quan vaig començar a estudiar l’enginyeria, em vaig adonar que és un món ple d’homes; de noies, n’érem ben poques. I quan vaig marxar a Alemanya amb una beca Erasmus aquesta realitat es va fer encara més patent, perquè em vaig adonar que és una mancança global. A tots els països hi ha molt poques noies en aquesta mena d’estudis, sobretot en Enginyeria Mecànica.

En realitat, quan vaig anar-me’n a Alemanya jo pensava que allí tot seria molt més avançat i que hi hauria moltes més noies a la facultat. Tanmateix, tant allí com en altres països, pel que m’explicaven companys de procedències ben diferents, em vaig adonar que les dones en carreres científiques o tècniques encara ens hem d’obrir pas.

Per què creus que passa això?

Jo crec que això és degut a tota una sèrie d’estereotips marcats en la societat. Des de petits se’ns ensenya quines coses són per a noies o per a nois i això mateix passa amb les carreres que estudiem o amb les feines a les quals optem.

I què opines sobre l’absència de referents femenins en aquest àmbit?

El cert és que, si m’aturo a pensar-hi, no em venen al cap gaires referents femenins. Sempre que parlem de científics o de persones que ocupen llocs importants en empreses, sempre pensem en figures masculines. I és cert que hi ha una gran mancança de figures femenines.

Què li diries a una noia que s’estigui plantejant estudiar una enginyeria?

A les noies que estiguin pensant estudiar una carrera tècnica els diria que s’animin a endinsar-se en aquest món. És cert que és un repte, però si, a poc a poc, les noies ens anem animant a estudiar aquesta mena de carreres i a obrir-nos pas en aquest món, podrem arribar a fer grans coses. Jo espero que, de mica en mica, les dones s’animin i que puguem assolir una igualtat superior en aquest camp.

Per què vas decidir participar en els Premis WONNOW?

Em vaig inscriure als Premis WONNOW en època de confinament, en un moment en què estava a punt d’acabar la carrera i no sabia gaire bé com enfocar els pròxims anys. Aleshores em vaig trobar amb aquesta oportunitat a les xarxes socials. Com que vaig veure que encaixava amb les meves aptituds, em va semblar que podria ser una gran oportunitat.

Va ser tota una sorpresa que me l’atorguessin i, alhora, una gran il·lusió. Estic molt contenta de poder viure aquesta experiència.

I què han significat per a tu aquests premis?

Sobretot, un reconeixement a l’esforç fet durant tota la carrera. Han estat anys en què he hagut d’estudiar molt i organitzar-me molt bé per poder compaginar els meus estudis amb altres activitats. Aquests premis han arribat com una consideració a tota aquesta feina.

A més, han estat una oportunitat immillorable per conèixer noies increïbles, que ja les considero amigues meves. És molt especial poder compartir amb elles coneixements tècnics, una cosa que no puc fer normalment amb la resta de les meves amigues.

També em dona l’opció de conèixer noies que, com jo, estan treballant de valent per arribar allà on volen; per això considero que ha estat una oportunitat molt interessant i gratificant.

Per què creus que és important l’organització de premis com els WONNOW?

El cert és que et donen una gran visibilitat. De vegades se’ns pot oblidar que també hi ha noies en el món de la ciència i la tecnologia. Aquesta mena de guardons ens posa en el radar i crec que ens pot ajudar a obrir-nos pas en aquest àmbit.

Accepto les condicions d'ús.