INNOVACIÓ

De xips cerebrals a excavadores: les empreses més impactants d’Elon Musk, una per una

Temps de Lectura: 4 minuts

De xips cerebrals a excavadores: les empreses més impactants d’Elon Musk, una per una
Avatar

CaixaBank

16 Gener, 2024


Implants cerebrals, intel·ligència artificial, cotxes elèctrics amb pilot automàtic i fins i tot una de les xarxes socials més influents del món.

Elon Musk, considerat l’home més ric del món amb un patrimoni de més de 200.000 milions de dòlars, participa en empreses d’allò més variades. Totes tenen alguna cosa en comú: el seu objectiu últim consisteix a resoldre algun desafiament complicat i se serveixen de la tecnologia per aconseguir-ho.

Tot i que es desconeix exactament quantes empreses té Elon Musk, el diari The New York Times estimava l’any 2022 que el magnat estava vinculat amb un mínim de dotze companyies. Una xifra que encara no tenia en compte la compra de Twitter.

A continuació, veurem les sis empreses més importants i curioses a les quals està vinculat. Entre elles, hi ha una novetat que encara és un misteri.

1 - Tesla

És una de les empreses que més fama li ha reportat a Elon Musk a escala mundial. Va ser fundada l’any 2003 i Musk va entrar-hi com a accionista majoritari el 2004. En l’actualitat, té al voltant del 13 % de la companyia i manté més de 304 milions de dòlars en opcions sobre accions, segons Bloomberg.

Tesla es dedica sobretot al disseny, fabricació i comercialització de vehicles elèctrics, la seva activitat més coneguda. Al final del 2022, treballaven prop de 128.000 persones a la companyia, amb seu a Texas (EUA), i a les fàbriques —conegudes com a gigafactories— de tres continents (Amèrica, Europa i Àsia). Es tracta de la marca de cotxes més valorada del món, amb un valor de mercat d’uns 859.000 milions de dòlars.

Els cotxes elèctrics no són l’únic focus de negoci de Tesla. La companyia també produeix i comercialitza solucions d’autoconsum fotovoltaic i producció d’energia renovable a escala a través de la seva subsidiària Tesla Energy.

2 - SpaceX

Encara que l’espai ha estat durant molts anys un àmbit restringit a grans agències espacials governamentals, com ara la NASA, empreses com SpaceX van començar fa anys a explorar quines possibilitats de negoci ofereix.

Fundada per Elon Musk l’any 2002, avui dia el magnat controla prop del 42 % de la companyia, segons estimacions de Bloomberg.

SpaceX té la seva seu a Hawthorne (Califòrnia) i es dedica tant a la fabricació de vehicles espacials com a l’operació de serveis de transport espacial per a altres companyies i agències.

La companyia ha portat tant càrregues i proveïment com astronautes a l’Estació Espacial Internacional, ha desenvolupat i llançat la constel·lació de satèl·lits per a telecomunicacions Starlink i espera poder aterrar la seva pròpia aeronau a Mart d’aquí a dos o tres anys, entre altres fites.

3 - Neuralink

Els implants cerebrals i les seves aplicacions per augmentar les capacitats de les persones també han cridat l’atenció d’Elon Musk, que l‘any 2016 va fundar Neuralink amb el fi darrer d’integrar la intel·ligència artificial amb el cervell humà.

Avui, la companyia està valorada en més de 5.000 milions de dòlars, segons Reuters, tot i que la participació que hi té Musk no està gens clara.

De moment, Neuralink ja ha aconseguit el permís de l’Administració Nord-americana de Medicaments i Alimentació (FDA) per provar en éssers humans els seus xips cerebrals i tractar-hi problemes com ara la paràlisi en pacients amb lesions de medul·la i esclerosi lateral amiotròfica (ELA). L’assaig durarà uns sis anys i ja han començat a reclutar voluntaris.

4 - The Boring Company

A banda de naus espacials, cotxes esportius elèctrics i interfícies cervell-màquina, Elon Musk s’ha endinsat en sectors més prosaics, com ara l’excavació de túnels. I ho ha fet a través d’una empresa que té el significatiu nom The Boring Company, que va fundar l’any 2016.

Amb The Boring Company, el magnat pretén solucionar el problema del trànsit a les grans ciutats mitjançant la construcció de túnels subterranis, cosa que ja ha començat a fer a Las Vegas (Estats Units). Aquesta pretensió, però, almenys de moment, sembla lluny d’esdevenir una realitat. En qualsevol cas, el valor estimat el 2022 de la companyia era d’uns 5.700 milions de dòlars.

5 - X (abans conegut com a Twitter)

Va ser l’octubre del 2022 quan Elon Musk va fer una de les seves operacions corporatives més sonades. Llavors es va convertir en propietari únic de Twitter, una operació que li va costar 44.000 milions de dòlars.

D’aleshores ençà, la companyia ha deixat de ser independent i s’ha fusionat amb una altra anomenada X Corp, de creació recent i també propietat d’Elon Musk.

Malgrat que Twitter no era la xarxa social amb el nombre més gran d’usuaris del món, sí que és una de les més influents que hi ha. Aquesta plataforma va ser clau per impulsar moviments socials de la importància de #BlackLivesMatter, #MeToo o la Primavera Àrab.

El mes de juliol passat, Elon Musk va canviar-ne el nom per X i fins i tot va retirar l’icònic ocell blau de la imatge corporativa. El seu propòsit és convertir X en una «superapp» semblant a la que ja fan servir a l’Àsia per fer pràcticament qualsevol cosa.

6 - xAI

És l’última empresa que Elon Mask ha posat en marxa i té un objectiu tan ambiciós com enigmàtic: «comprendre la veritable naturalesa de l’univers», segons les mateixes paraules del magnat. Es diu xAI i estarà basada en la intel·ligència artificial per aconseguir el seu objectiu.

De moment, xAI ha llançat un chatbot anomenat Grok que es planteja com a alternativa a ChatGPT, les respostes del qual tenen un cert toc sarcàstic. En l’actualitat, Grok està en fase de proves i només és accessible per a alguns subscriptors de pagament de la xarxa social X.

Accepto les condicions d'ús.