INNOVACIÓ

Les millors apps i activitats perquè tots gaudeixin a casa

Temps de Lectura: 5 minuts

Les millors apps i activitats perquè tots gaudeixin a casa
Avatar

CaixaBank

08 Abril, 2020


El confinament a causa de l’estat d’alarma ens ha sorprès a tots i ho ha fet de diverses maneres. Una és la reflexió que pràcticament tots fem: la gran quantitat d’activitats que fem fora de casa i que ens solen passar desapercebudes. La sort que tenim és que la tecnologia s’ha convertit en el nostre gran aliat per traslladar bona part d’aquestes activitats a la nostra sala d’estar.

Socialitzar, assistir a espectacles, visitar museus, fer la compra, exercitar-nos… la llista és infinita. Ningú no diu que un telèfon mòbil o un ordinador portàtil puguin substituir una bona passejada a l’aire lliure o fins i tot el contacte cara a cara amb altres persones, però sí que ens poden ajudar a suportar aquestes setmanes en què amb prou feines podem sortir de casa.

És precisament ara que estem començant a descobrir la gran quantitat d’activitats de què podem gaudir gràcies als nostres dispositius electrònics. Aquests fan de finestra al món per a uns ciutadans que necessitem més que mai poder-nos relacionar més enllà dels murs de la nostra llar.

Sí, és possible gaudir des de casa d’un cafè amb els amics, d’una bona sessió d’entrenament o d’una entretinguda tarda de jocs amb els nens. La tecnologia s’encarrega d’ajudar-nos a fer plans i evadir-nos durant una estona de les nostres quatre parets. Aquestes són algunes de les apps i activitats que més triomfen en temps de quarantena.

Xerrar amb amics o fer l'aperitiu amb ells

La quarantena ha disparat les baixades de House Party, una app que permet fer videotrucades en grup amb fins a vuit dispositius. Cada cop hi ha més usuaris que queden a través de House Party per xerrar, fer l’aperitiu o fins i tot reprendre les seves tertúlies culturals i clubs de lectura.

El gran èxit de House Party durant la quarantena rau en dues qualitats que la diferencien d’altres apps similars: l’elevat nombre d’usuaris que permet connectar alhora i la possibilitat de compartir-hi jocs. Un dels que més èxit tenen és Quick Draw!, que repta els participants a dibuixar una cosa ràpidament. El millor dibuix, per descomptat, és el guanyador.

Altres opcions que també tenen un gran èxit aquests dies són les apps Zoom, Hangouts i, evidentment, WhatsApp.

Fitnes al saló

Els gurus de l’entrenament no van als gimnasos, però no es queden quiets. Aquesta és la raó per la qual Instagram i YouTube s’han convertit en proveïdors de classes virtuals de tota mena de disciplines. Hi ha classes en directe des de les 8 del matí per a tota mena de nivells: avançats, principiants, gent gran, persones amb certa dificultat per moure’s…

La televisió també ens ajuda a mantenir-nos en forma. Per exemple, RTVE ha posat en marxa el programa “Muévete en casa”, que consisteix en classes diàries d’educació física amb Cesc Escolà, professor d’Operación Triunfo. Ofereix exercicis senzills i diferenciats per edats, que es poden fer amb objectes que hi ha a totes les cases, com ara tovalloles, cadires o ampolles. “Muévete en casa” s’emet de dilluns a divendres de 9.00 a 9.30 i també s’hi pot accedir a través d’RTVE alacarta.

Per a aquells que prefereixin una app dedicada, Yoga para principiantes permet iniciar-se en la pràctica d’aquesta activitat de manera senzilla i segura. Per part seva, HIIT y Cardio Entrenamientos de Fitify ofereix més de noranta exercicis per ajudar a perdre pes, amb dificultat adaptable.

Grans museus a cop de clic

Les visites en línia a museus també s’han coronat com una de les activitats estrella durant l’estat d’alarma. El Museu del Louvre mateix permet fer recorreguts virtuals a través de l’apartat Collection & Louvre Palace, així com admirar algunes de les seves obres més famoses, com la Mona Lisa de Leonardo da Vinci o La llibertat guiant el poble de Delacroix. Una possibilitat que també ofereixen moltes altres grans pinacoteques, com la Galeria dels Uffizi de Florència o el Museum of Modern Art (MOMA) de Nova York.

També el Museu del Prado permet visitar la seva col·lecció a través d’una línia de temps, que dona accés amb tota mena de detalls a algunes de les seves obres. No només això: cada dia, de 9.50 a 10 del matí, el perfil d’Instagram de la pinacoteca facilita visites a l’interior de les seves sales, dins la iniciativa El Prado Contigo. S’hi podran veure, a més de les galeries, altres racons més desconeguts, com la sala de màquines o les cobertes. I si encara no en fem prou, l’app Second Canvas permet admirar catorze obres mestres amb un gran luxe de detalls.

Espectacles en línia

Els grans teatres també volen aportar el seu granet de sorra durant el confinament. L’aplicació My Opera Player permet gaudir de representacions en espais com el Liceu de Barcelona, el Teatro Real de Madrid o l’NCPA de Pequín. Madama Butterfly, Romeo i Julieta o La Traviatta són algunes de les òperes disponibles, juntament amb espectacles de dansa i concerts. També hi ha espectacles per a tota la família, com El gat amb botes o La petita venedora de llumins.

Més enllà de la música clàssica, tenim concerts a Instagram d’estrelles com Rozalén, que ha promogut juntament amb altres artistes el festival en línia Yo Me Quedo en Casa, o Chris Martin, de Coldplay. Els espectacles també se citen a YouTube, com el show #LaGiraSeQuedaEnCasa que van improvisar Alejandro Sanz i Juanes.

Per als amants del teatre, el Centre de Documentació d’Arts Escèniques posa a disposició dels ciutadans La Teatroteca, una plataforma en línia que permet veure de manera lliure i gratuïta unes mil sis-centes obres gravades des de l’any 1978, que inclouen teatre contemporani, clàssic, infantil i fins i tot espectacles de dansa.

Activitats per a tota la família

Moltes famílies estan separades a causa del confinament, i per això cerquen cada vegada més activitats en què puguin participar tots els seus membres, encara que sigui a distància. Aquesta és la raó per la qual els jocs en versió app s’estan fent especialment populars. No només reforcen llaços, sinó que també ajuden a mantenir actives i entrenades les ments de petits, adults i grans.

Alguns exemples són el joc de cartes Uno, que es basa en la formació de parelles de números i figures i té una app que permet crear sales privades per jugar a distància. També hi ha clàssics com el Monopoly o l’Apalabrados, semblant a l’Scrabble i que es va fer famós el 2012 per tornar ara amb força. El Trivia Crack 2, per part seva, és un joc de preguntes i respostes que permet jugar-hi amb un amic o per equips.

Hi ha fins i tot trencaclosques en línia com Cut the Rope, el videojoc clàssic Lemmings en versió app o una versió gegant del Connecta 4 que es diu Two Dots.

La llista d’activitats que es poden fer amb nens és també molt àmplia, més enllà dels jocs en línia. La plataforma PoinPlaces ha elaborat una agenda amb contacontes per edats, cançons, geografia i cultura d’altres països o ioga per a nens durant aquests dies de tancament.

Fins i tot s’hi sumen cuiners de talla mundial per proposar activitats adreçades a tota la família. Ferran Adrià ha tornat als fogons a Twitter per compartir receptes fàcils d’elaborar cada dia a les 11.30. També els germans Torres, amb dues estrelles Michelin, comparteixen des del seu domicili i a través del seu canal d’Instagram idees per dur-les a la taula.

Són molts els beneficis que ens aporta la tecnologia, sobretot en temps com els que vivim ara. De fet, fer que la quarantena sigui menys dura n’és només un. Ajudar-nos a mantenir els nostres llaços amb els altres durant aquesta temporada de confinament és, potser, el més important de tots.

Accepto les condicions d'ús.