Bizum és una plataforma que permet enviar diners o sol·licitar pagaments a través del telèfon mòbil que té 23 milions d’usuaris a Espanya i que ja supera els 1.600 milions d’operacions efectuades.
Aquests números revelen que es tracta de l’app de transferència instantània de diners favorita dels consumidors espanyols. Una de les claus de la seva notable penetració en el mercat és la seva integració amb la majoria d’entitats bancàries que operen al nostre país i el seu ús senzill i intuïtiu, ja que els pagaments s’associen a números de telèfon.
Encara que cada banc imposa diversos límits en les quantitats que es poden enviar i rebre per Bizum, la plataforma té algunes limitacions com a usuari.
En el cas de CaixaBank, s’han implementat tota una sèrie de límits operatius i d’import entre particulars. Pots enviar des de 0,50 euros fins a un màxim de 500 euros per operació, amb un límit de 2.000 euros per dia, tenint en compte que no pots excedir un acumulat mensual de 5.000 euros. A més a més, pots rebre fins a 60 operacions en un mes, per un import màxim de 1.000 euros per operació, i un acumulat diari de fins a 2.000 euros per NIF.
Respecte de la fiscalitat de Bizum, com a persona física, hauràs de declarar a Hisenda si reps 10.000 euros o més, tal com recull la Llei general tributària. Si fas servir Bizum com a mètode de pagament d’una empresa, hauràs de declarar totes les quantitats que rebis, encara que siguin petits enviaments de diners, ja que les operacions estaran gravades per alguna mena d’impost, com ara l’IVA. En cas que hagis fet donacions a través de Bizum, has de sol·licitar a la plataforma el certificat de retencions per mitjà del seu correu electrònic.
Una altra de les plataformes de pagament més populars a Espanya és PayPal. Té 250 milions d’usuaris a més de 200 països i està disponible per a més d’una vintena de divises. A més a més, ha integrat el sistema de pagaments Venmo, semblant a Bizum i molt popular als Estats Units.
La penetració de PayPal en els mercats prové del seu paper com a pioner en els pagaments online i també de la seva fiabilitat. Va engegar el 1998 i en pocs anys va esdevenir un mètode de pagaments integrat a la majoria dels e-commerce d’arreu del món.
A diferència de Bizum, els usuaris tenen un perfil (telèfon o correu electrònic) i identificador, a través dels quals fan les seves operacions, que es formalitzen de manera instantània. Per fer-ho, cal disposar de saldo a la plataforma. PayPal té les limitacions següents en la seva operativa:
Respecte de la fiscalitat, en primer lloc, si ets persona física i tens els teus diners dipositats a PayPal, hauràs de declarar-los sempre que el saldo sigui igual a 50.000 euros o superior, a través del model 720, entre l’1 de gener i el 31 de març de l’any següent al que s’esmenta en la declaració.
El motiu és que PayPal té seu a Luxemburg, raó per la qual el teu saldo ha de ser declarat com a bé o servei situat a l’estranger, tal com indica la Llei general tributària. Si ens centrem en els enviaments de diners, també hauràs de reflectir en la teva declaració d’Hisenda si reps 10.000 euros o més.
En cas que siguis una empresa, hauràs de declarar totes les quantitats. PayPal emet un certificat de donacions cada vegada que fas una donació, o sigui que no has de sol·licitar-lo.