Entendre les bases de l’economia moderna no només permet comprendre millor el món, sinó que millora notablement les finances personals.
Llibres imprescindibles sobre economia i educació financera
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
04 Abril, 2019
Com funciona l’economia? Com influeix en el nostre dia a dia? Encara que aquesta disciplina pugui semblar abstracta i complicada, per sort hi ha qui ha dedicat la seva obra literària a resoldre aquestes qüestions i fer-les comprensibles.
Les idees bàsiques de l’economia i les finances personals són coneixements que hauria d’adquirir tot ciutadà. Hi ha una sèrie de llibres imprescindibles sobre economia i educació financera que facilita aquesta tasca. Sumar aquestes obres a la biblioteca (o a la tauleta) i llegir-les no només augmentarà la nostra cultura: també pot ajudar a millorar la situació de les finances personals.
La riquesa de les nacions (Adam Smith)
Adam Smith és un dels pares de les Ciències Econòmiques. De fet, el seu llibre La riquesa de les nacions assenta les bases del capitalisme i el pensament liberal. Idees bàsiques com que la riquesa procedeix del treball i no dels metalls preciosos, la noció de la competència i el concepte de la «mà invisible» que harmonitza els interessos de l’individu amb els de la seva comunitat són en aquest clàssic.
Tots aquests conceptes han influït sobre generacions d’economistes des del segle XVIII i fins a l’actualitat.
El crac del 29 (John Kenneth Galbraith)
Després d’haver viscut un llarg període de depressió econòmica, molts ciutadans es pregunten per què es produeix aquest tipus de problemes cada cert temps. Aquest llibre de John Kenneth Galbraith ajuda a comprendre les causes per les quals es forgen les crisis que condueixen a períodes de depressió econòmica, els processos que les alimenten i els motius que les originen, a través de l’exemple del crac del 29.
Galbraith va ser professor a les universitats de Califòrnia, Princeton, Cambridge, Bristol i Harvard, a més d’exercir càrrecs públics com el d’ambaixador dels Estats Units a l’Índia. Es va convertir en un reconegut divulgador gràcies al seu interès per analitzar les conseqüències de les polítiques econòmiques sobre la societat.
History of economic analysis (Joseph A. Schumpeter)
Aquesta obra bàsica de la literatura econòmica, traduïda al castellà com Historia del análisis económico, comprèn l’evolució del pensament econòmic des de l’antiga Grècia fins al segle XX. Les seves pàgines recullen les idees d’Aristòtil, els mercantilistes, el marxisme o autors com Stuart Mill, Walras i Keynes.
Schumpeter va aconseguir crear una obra colossal sobre la història de l’anàlisi econòmica, malgrat que la va deixar inacabada a la seva mort, el 1950. És el resum de 40 anys d’investigació, el qual s’ha convertit en una obra imprescindible.
La teoria general de l'ocupació, l'interès i el diner (John Maynard Keynes)
Un altre nom que sonarà a moltes persones, sense importar els seus coneixements en economia. Efectivament, John Maynard Keynes és un altre dels economistes més influents de la història, les idees del qual van tenir un important ressò en polítiques i teories econòmiques de tot tipus. Es considera un dels pares de la macroeconomia moderna.
Keynes va escriure aquesta obra enmig de la Gran Depressió. Fins llavors, es considerava que, si queia la demanda en el mercat, es debilitarien els preus, mentre que Keynes sostenia que serien la producció i el treball els damnificats. També plantejava que els Estats havien d’estimular l’economia en períodes d’aquest tipus.
Economia! (Davide Ciferri)
Aquesta obra, traduïda al castellà com Pequeña historia de la economía y dirigida a públics de qualsevol edat, proporciona una formació econòmica bàsica. En aquest llibre, l’autor, Davide Ciferri, professor de la Universitat John Cabbot, planteja moltes qüestions interessants. Per exemple, com es produeixen les crisis financeres, la importància dels impostos o què és la prima de risc.
El que fa que aquest llibre sigui original és el seu enfocament i desenvolupament. L’autor utilitza entrevistes imaginàries amb els pensadors econòmics més importants dels últims segles per descobrir les idees fonamentals de l’economia. També per explicar què és el mercat, el PIB o la borsa i com funciona el deute, entre altres conceptes. Homes prehistòrics, mercaders de teles, Adam Smith, Marx o Keynes són alguns dels personatges que ajuden el lector a comprendre millor com funciona l’economia.
The richest man in Babylon (George S. Clason)
Com guanyar diners, conservar-los de manera sostenible i treure’n rendiment és la base de la cultura financera. George S. Clason, professor de la Universitat d’Indiana, es va plantejar explicar-ho a través de les regles bàsiques de l’economia que van sorgir a l’antiga Babilònia. No només això: a més, va ambientar el seu llibre The richest man in Babylon (traduït al castellà com El hombre más rico de Babilonia) en aquell context.
Aquesta obra, publicada el 1926, utilitza un llenguatge senzill i amè per oferir una sèrie de consells destinats a millorar les finances personals. S’ha convertit en un clàssic gràcies a l’explicació d’eines que han resistit el pas dels segles i segueixen sent aplicables avui dia per aconseguir l’èxit econòmic.
Cómo funciona la economía para Dummies (Leopoldo Abadía)
Leopoldo Abadía, antic professor de l’IESE, utilitza el seu reconegut sentit comú per explicar de manera senzilla com funciona l’economia. Ho fa a través del seu llibre Cómo funciona la economía para Dummies, una obra molt instructiva que explica conceptes com el paper de l’FMI, el de les entitats bancàries, la crisi econòmica, la desocupació o l’estalvi.
Per aconseguir-ho, l’autor ha creat un petit poble imaginari anomenat San Quirico que reprodueix a petita escala el sistema mundial per fer-lo més comprensible.
Finanzas personales para Dummies (Vicente Hernández)
Un altre exemple més de la col·lecció «per a Dummies» relacionat amb l’educació financera. Aquest llibre intenta explicar com posar ordre a les finances personals i evitar situacions d’angoixa econòmica.
Organitzar els números amb sentit comú, detectar per on s’escapen els diners, aprendre a utilitzar amb intel·ligència eines com la targeta de crèdit o explicar als fills com administrar-se correctament són alguns dels ensenyaments de Vicente Hernández, professor de la Universitat Pompeu Fabra, recollits en aquest llibre.
Mon y Nedita. Mi primer libro de economía (Montse Junyent i Lucía Serrano)
Per concloure aquesta recopilació d’obres imprescindibles sobre economia i educació financera, Mon y Nedita. Mi primer libro de economía és una proposta per als més petits.
En ella, dos ratolinets volen comprar un regal per a la seva mare, que fa anys. Els protagonistes es plantegen com aconseguir els recursos per poder comprar el regal en un llibre que explica als nens que cada cosa té un preu i que el caixer automàtic no és una fàbrica de diners.