Entre les tècniques més comunes de Machine Learning hi ha les conegudes amb el nom de xarxes neuronals. A grans trets, aquests sistemes es dediquen a emular el funcionament del nostre cervell. Utilitzen xarxes de neurones formades per diferents capes, especialitzades en la detecció de determinades característiques i interconnectades entre si. Aquestes capes de neurones són capaces de reconèixer patrons, classificar-los i categoritzar per oferir un resultat.
Un exemple del seu funcionament consisteix a prendre una imatge, que serà la informació d’entrada que rebrà la primera capa. Allà es divideix en milers de trossos que cadascuna de les capes següents analitzaran per assignar-los un pes. Cada capa és especialista en una característica, com ara el color, la forma o la mida. L’última capa recull tota aquesta informació i ofereix un resultat. Per exemple, que el que hi ha a la imatge és un gat.
Per arribar a aquest resultat, és a dir, reconèixer un gat en una imatge, Google va utilitzar 16.000 processadors l’any 2012. Va ser la primera vegada que una xarxa neuronal artificial era capaç de distingir patrons sense necessitat de rebre instruccions externes. Es va dedicar a analitzar milers de vídeos a YouTube fins a arribar a reconèixer el felí.
Per descomptat, les aplicacions de les xarxes neuronals en Deep Learning tenen aplicacions molt més serioses que detectar mixos a internet. Per exemple, serveixen per refinar els sistemes de traducció automàtica, fer-los més precisos i aconseguir resultats més similars al llenguatge natural. També els assistents virtuals empren aquesta tecnologia per guanyar “sentit comú” en les seves converses.
La revolució del Machine Learning ja està en marxa. Una tècnica que revoluciona la intel·ligència artificial per fer-nos la vida cada vegada més fàcil.