Estan adoptant les mesures adequades França i Itàlia per rellançar el seu creixement?
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
05 Gener, 2015
L’anàlisi exhaustiva que ha realitzat la Comissió Europea dels pressupostos dels diferents països de l’eurozona ha acabat amb un toc d’atenció a França i Itàlia. El seu nivell de desviació dels objectius de dèficit els obliga a passar una segona avaluació el març. Aleshores, es podrien enfrontar a una possible sanció si no prenen accions concretes per accelerar l’ajust del dèficit.
A l’article Focus dels mercats financers. Estan prenent les mesures adequades França i Itàlia?, publicat a l’últim informe de ”la Caixa” Research, es fa una anàlisi de l’actualitat econòmica de tots dos països, així com de les mesures previstes per redreçar les seves finances públiques.
França, a la recerca de la contenció de la despesa pública
- Les mesures de control de la despesa pública incloses en els pressupostos de 2015 han estat estimades en 21.000 milions d’euros.
- Està previst que la despesa pública augmenti un 0,2% en termes reals.
- El Govern preveu que el creixement del PIB arribi a l’1% el 2015.
- A més, França va aprovar aquest any el pacte de responsabilitat i solidaritat, que redueix les cotitzacions socials i l’impost de societats.
- Finalment, aquest octubre es van anunciar mesures addicionals, com una reducció de les taxes en sectors regulats, més facilitat administrativa per a la creació d’empreses i una reducció del nombre de regions.
Itàlia, control de la despesa però poca concreció
- Les mesures de contenció de la despesa pública incloses en els pressupostos italians ascendeixen a 15.000 milions d’euros.
- El nivell de concreció de com s’aconseguirà aquest estalvi és, de moment, molt inferior al del cas francès.
- La reducció de la càrrega impositiva prevista suposarà un cost de 18.000 milions d’euros i les principals beneficiàries seran les llars més modestes, que pagaran 80 euros menys al mes d’impostos.
- També es preveu implementar el 2015 la simplificació del sistema impositiu i la reforma fiscal.
- Finalment, Matteo Renzi s’ha compromès a emprendre una ambiciosa reforma laboral i una reforma del sistema judicial.
En definitiva, sembla que França i Itàlia a poc a poc van canviant el rumb de la seva política econòmica, i comencen a prendre les mesures per rellançar el creixement de les seves economies. Tanmateix, moltes de les reformes anunciades encara han de ser aprovades i implementades. Estarem atents al que succeeix el 2015.
Si vols conèixer amb més deteniment aquestes mesures altres temes econòmics i financers del moment, et convidem a llegir l’últim número de l’informe mensual de ”la Caixa” Research, de desembre de 2014.
També pots seguir @laCaixaResearch per estar al dia de l’actualitat econòmica i financera.
Comentaris