Se’t fa difícil estalviar? Estàs començant a reservar diners per anar-te’n de pont o comprar-te un abonament per al pròxim festival, però sembla missió impossible? Si poses en marxa algun d’aquests quatre mètodes, potser assoliràs el teu objectiu.
Prepara les teves finances per a la tardor amb aquests quatre mètodes d’estalvi
Temps de Lectura: 4 minuts
CaixaBank
18 Setembre, 2024
1. El desafiament de les 52 setmanes: la clau de l'estalvi progressiu
Si estàs començant a estalviar, aquest mètode és senzill i sol donar resultats ràpidament. Es tracta d’estalviar una quantitat de diners que augmenta progressivament cada setmana al llarg d’un any.
Has de fixar a priori una quantitat petita, per exemple, un euro, i augmentar aquesta quantitat en la mateixa proporció cada setmana. Per exemple, durant la primera setmana s’estalvia un euro, durant la segona setmana s’estalvien dos euros, la tercera setmana tres euros, i així successivament. Al final de les 52 setmanes, hauràs estalviat una suma significativa sense haver sentit una gran càrrega financera en cap moment.
La progressió gradual d’aquest mètode permet que l’estalvi es converteixi en un hàbit sense causar estrès financer.
A més, és fàcil veure el creixement de l’estalvi, cosa que et motiva a continuar amb el desafiament fins a completar-lo.
Aquest mètode, ideal si vols estalviar per a un viatge, és especialment útil per a aquells que troben difícil començar a estalviar grans quantitats de diners.
2.- El repte dels 30 dies: com estalviar a curt termini
Es tracta d’una versió del desafiament anterior, però adaptada a les necessitats d’un estalvi intensiu en un període curt.
El repte dels 30 dies se centra a estalviar una quantitat fixa cada dia durant un mes. Per exemple, pots estalviar un euro cada dia o anar-lo augmentant cada setmana que passi, segons les teves possibilitats.
Aquest mètode està especialment indicat per a despeses planificades o per iniciar un fons d’emergència.
Per bé que exigeix disciplina i constància, com que es concentra en un mes, també ofereix la satisfacció de veure resultats ràpids.
3.- Mètode dels tiquets: l'oportunitat d'estalviar en les teves despeses diàries
Si portar els comptes o planificar-los et resulta complicat o t’exigeix massa temps o esforç, pots optimitzar el teu estalvi amb el mètode dels tiquets.
Consisteix en una estratègia psicològica per fomentar l’estalvi cada vegada que fas una compra. La idea és guardar el rebut, encara que la despesa sigui insignificant.
Al final del dia, has de dedicar uns minuts a sumar el total del que has gastat i guardar una petita proporció d’aquesta quantitat al teu fons d’estalvis. Per exemple, si has gastat 50 euros en un dia, pots estalviar el 10% d’aquesta quantitat, és a dir, 5 euros.
Aquest mètode és especialment efectiu per a aquelles persones que fan múltiples compres petites al llarg del dia. Com que guardaràs una petita proporció de cada despesa, podràs estalviar sense sentir que estàs renunciant a la teva manera de viure.
A més, fomenta que siguis més conscient (i responsable) dels teus hàbits de consum, cosa que millorarà en general la teva economia personal.
4. Mètode dels cèntims: estalviant en el dia a dia
Aquest mètode destaca perquè comporta l’adopció d’un hàbit. La idea és començar el primer dia de l’any estalviant un cèntim, el segon dia estalvies dos cèntims, el tercer dia tres cèntims, i així successivament.
Si busques una manera gairebé imperceptible d’estalviar, aquest és el teu mètode. Hi ha persones que tendeixen a posposar l’estalvi per por de no poder complir grans objectius, per això el mètode dels cèntims és una bona manera de començar a estalviar i comprovar que adquirir un hàbit no és tan complicat, i pot reportar-nos un estalvi considerable al llarg del temps.
El mètode ets tu
Aquests mètodes estan pensats per millorar l’economia domèstica. Però ets tu qui ha d’analitzar quin s’ajusta millor a la teva situació financera, al teu estil de vida i als objectius que tinguis.
Si busques un enfocament estructurat amb metes específiques, et convindrà el desafiament de les 52 setmanes i el repte dels 30 dies.
Si vols flexibilitat i objectius més modestos, el mètode dels tiquets i el mètode dels cèntims et seran més útils. El loud budgeting, l’anàlisi de les despeses formiga o la regla 50/30/20 són altres mètodes que et podrien interessar.
Recorda que l’èxit de qualsevol mètode d’estalvi depèn de la constància i la disciplina. Començar amb un d’aquests mètodes o qualsevol altre és un primer pas per millorar la teva economia domèstica.