INNOVACIÓ

Cinc museus imprescindibles per gaudir de la ciència i la tecnologia

Temps de Lectura: 3 minuts

Cinc museus imprescindibles per gaudir de la ciència i la tecnologia
Avatar

CaixaBank

31 Juliol, 2024


Aquest estiu, siguis on siguis, segur que tens a prop un museu on aprendre sobre tecnologia. Et proposem un recorregut pels cinc museus més destacats d’Espanya, partint de Madrid i acabant a Barcelona.

1. Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (MUNCYT)

Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (MUNCYT)

Té seus a Alcobendas (Madrid) i a la Corunya, a prop de la platja de l’Orzán.

Aquest museu depèn del Ministeri de Ciència i Innovació i és gestionat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

L’objectiu del MUNCYT és promoure l’educació científica efectiva i de qualitat, conservar i fer valdre el patrimoni historicocientífic i tecnològic i ser aparador de la ciència i la tecnologia espanyoles.

En ambdues seus podràs trobar exposicions que permeten als visitants interactuar i aprendre sobre ciència i tecnologia d’una manera pràctica. Les seves col·leccions històriques són d’especial interès, ja que exhibeixen més de 15.000 objectes històrics que mostren de primera mà l’evolució de la tecnologia. També posa especial focus en contribucions de dones, fins ara passades per alt per la majoria dels museus.

La seu de la Corunya conté peces de gran volum, com ara parts de l’avió que va transportar el Guernica a Espanya o el muntatge del primer accelerador de partícules dissenyat i construït a la Xunta de Enerxía Nuclear.

Ambdues seus ofereixen programes educatius per a totes les edats, com ara cerques del tresor per als més petits, campus científics o circuits adaptats per a infants. L’entrada és gratuïta.

2. Parque de las Ciencias

Parque de las Ciencias

A Granada, a prop del Zaidín.

Aquest ampli espai ubicat a Granada, a prop del Zaidín, depèn d’un consorci públic compost per la Junta d’Andalusia, l’Ajuntament de Granada, la Diputació Provincial de Granada, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat de Granada.

El Parque de las Ciencias disposa de set pavellons d’exposició permanent, als quals cal sumar 5.000 m² d’exposicions temporals. També té un planetari digital, el BioDomo o cinemes. Inclou disciplines diverses, des de la salut a la física, la química, la mecànica o l’astronomia, entre altres temes.

Les seves mostres són de caràcter divulgatiu, amb especial atenció a models interactius que incentiven l’experimentació i l’aprenentatge.

Allà podràs admirar des d’un pèndol de Foucault fins al llegat tecnològic andalusí, amb els avenços aeronàutics d’Abbás Ibn Firnás, per exemple, o l’evolució de la vestimenta dels astronautes.

A més, els amants de la sostenibilitat i del medi ambient disposen d’oferta en biodiversitat o astronomia. La seva proposta s’enriqueix amb tallers i activitats puntuals. Les tarifes depenen de la modalitat de la visita (en funció dels espais de què vulguis gaudir).

3. Museo de la Ciencia y el Cosmos (MCC)

Museo de la Ciencia y el Cosmos (MCC)
* Autor Mike Peel

Ubicat a La Laguna (Tenerife), depèn de l’Organisme Autònom de Museus i Centres (OAMC) del Cabildo de Tenerife. Aquest museu fomenta la interactivitat i l’experimentació en entorns multidisciplinaris per aprendre de forma divertida. Objectes reals que es poden tocar, eines multimèdia i activitats participatives són algunes de les propostes del MCC.

Les seves exposicions temporals i els seus tallers són un exemple d’aquesta filosofia: des d’aprendre a utilitzar un sunspotter (el model de telescopi que Galileu va utilitzar en les seves investigacions) fins a experimentar les últimes tecnologies de les emissions de llum, amb focus en la llum infraroja.

A més, disposa de mostres i projeccions al seu planetari, un dels pocs amb sistema DIGISTAR 5, amb projectors digitals que permeten una experiència més immersiva.

4. Museu de les Ciències

useu de les Ciències

És un museu molt enfocat en l’experimentació. Ubicat a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, el seu lema és «prohibit no tocar».

Disposa d’exposicions interactives sobre ciència i tecnologia. Des dels avenços en els mitjans per a l’exploració de l’espai a tallers sobre intel·ligència artificial, el Museu de les Ciències té un ampli catàleg d’exhibicions i iniciatives durant tot l’any. Robots, música o ADN són alguns dels temes de les seves exposicions.

5. Museu de la Ciència CosmoCaixa

Museu de la Ciència CosmoCaixa

Als peus de la muntanya del Tibidabo, a Barcelona, podràs trobar-hi aquest museu.

Internacionalment conegut per les seves divertides exhibicions interactives, ofereix una experiència amb recorreguts per la història de l’univers, un planetari amb sistema de projecció d’última tecnologia i una cúpula completa, tallers de química i física al volant o de matemàtiques i fins i tot activitats per viure en primera persona l’electricitat o les reaccions en cadena.

També s’ofereixen visites nocturnes o visites accessibles per a persones amb discapacitat. El seu aquari amazònic i les seves mostres sobre geologia i biologia també atreuen molts visitants.

El seu recorregut va rebre el premi Kenneth Hudson en els premis al Millor Museu Europeu de l’Any el 2021, que atorga el Fòrum Europeu de Museus, per la seva «capacitat de reinventar-se contínuament i desafiar els visitants a pensar i sentir com es pot crear col·laborativament un món millor».

El CosmoCaixa s’ubica en un edifici modernista rehabilitat i ampliat, amb 50.000 m² d’instal·lacions amb llum natural i precioses vistes de la ciutat. Recentment, s’han introduït millores per fer-lo sostenible. No només és un must en una visita a Barcelona, sinó un encert segur per la seva capacitat d’oferir sempre noves experiències. Es recomana reservar entrada amb antelació.

Accepto les condicions d'ús.