INNOVACIÓ

Nòmades digitals, on començar a fer del món la teva oficina

Temps de Lectura: 5 minutos

Nòmades digitals, on començar a fer del món la teva oficina
Avatar

CaixaBank

03 Setembre, 2021


Només cal donar un cop d’ull a les xarxes socials per veure’ls. Aquestes imatges d’ordinadors portàtils amb algun paisatge exòtic de fons són senyal que, darrere del teclat, hi ha nòmades digitals asseguts. La possibilitat de treballar i conèixer el món sedueix cada vegada més persones. Sobretot ara, que la pandèmia ha permès a milions d’elles provar el teletreball.

Nòmades digitals, què són exactament?

En realitat, no és el mateix un teletreballador que un nòmada digital. Concretament, els nòmades digitals trien un estil de vida determinat i decideixen fer-se independents d’una localització. La tecnologia és la seva gran aliada perquè els permet viatjar pel món i treballar en remot des de qualsevol lloc amb connexió a internet.

Això sí, la definició de nòmada digital s’ha anat expandint des de l’aparició de la pandèmia. L’aparició d’empreses que permeten als seus empleats treballar en remot de manera indefinida és una de les principals raons d’aquest canvi.

Així, els nòmades digitals ja no són exclusivament els freelancers o treballadors autònoms rodamón d’abans de la pandèmia. Avui també hi ha treballadors per compte d’altri que es muden a localitzacions temporals amb el permís de la seva empresa.

Amb tot, hi ha certes professions que es presten més al nomadisme digital que altres. Algunes de les més habituals són les relacionades amb la creació de continguts, el disseny, la programació, la traducció, la formació o el màrqueting digital. En general, les més adequades seran les que no requereixen presència física en un lloc determinat. Segons la destinació escollida, també aquelles en què el desfasament horari no suposi un problema.

Per on començar: triar una bona destinació

Tant la pandèmia com el confinament han provocat que moltes persones s’adonessin que, si els ho proposaven, podien treballar des de qualsevol lloc. Per aquesta raó, quan un nòmada digital explica el seu estil de vida, ja no rep tantes mirades d’incredulitat com abans.

Tanmateix, abraçar el nomadisme digital no és tan senzill com fer una maleta, assenyalar un punt a l’atzar en el mapa i viatjar. A l’hora de fer del món una oficina, cal començar per una bona destinació que cobreixi les teves necessitats. Convé no oblidar que el nòmada digital viatja mentre treballa, no se’n va de vacances.

Una bona connexió a internet

Una connexió a internet de qualitat és un dels elements imprescindibles que ha de tenir la destinació d’un nòmada digital. Es tracta d’un factor essencial per comunicar-se amb clients o companys de feina, lliurar treballs o fins i tot dirigir projectes.

Encara que la possibilitat de retirar-se a treballar en una cabanya a la muntanya sigui molt romàntica, no sempre és pràctica. Això és perquè encara hi ha molts llocs al món en què la connexió d’alta velocitat és una quimera.

Un cost de la vida favorable

Un altre dels factors que un nòmada digital ha de tenir en compte de la seva pròxima destinació és el cost de la vida. Pagar l’habitatge, la compra, l’oci i fins i tot la connexió a internet o el telèfon pot arribar a suposar un problema. Especialment, si els ingressos no es corresponen amb el nivell de despesa que exigeix la destinació. També el canvi de moneda pot restar poder adquisitiu i és una altra qüestió que no s’ha de descuidar.

Existeixen eines molt útils, com Nomadlist, en què els nòmades digitals puntuen diferents destinacions segons diversos paràmetres. Un d’ells és el cost de la vida, encara que també hi ha d’altres com la diversió, la connexió a internet o la seguretat.

Un visat accessible

No tots els països posen fàcil l’accés al seu territori per als estrangers. Els ciutadans de la Unió Europea poden accedir lliurement a qualsevol dels països que la componen. Tanmateix, si desitgen anar més enllà, el visat és un aspecte que no han d’oblidar.

Un avantatge que molts nòmades digitals aprofiten és que molts països permeten residir-hi durant uns mesos sense necessitat de sol·licitar un visat. A més, cada vegada hi ha més llocs que faciliten el visat per atreure aquests treballadors viatgers. Aquest és el cas de Geòrgia, Barbados, Dubai o les Bermudes. Altres països com Tailàndia o Indonèsia ja estudien implantar un permís especial per a nòmades digitals.

A més, en temps de pandèmia, convé conèixer la política d’admissió de viatgers en relació amb la COVID-19. Per exemple, si exigeixen quarantena, proves PCR o certificats de vacunació, també d’altres malalties.

Accés a la sanitat

L’atenció sanitària en la destinació és més important que mai. Per això és convenient informar-se sobre si cal subscriure algun tipus d’assegurança addicional i si el país de destinació té algun conveni amb la Seguretat Social.

En el cas de la Targeta Sanitària Europea, és important saber quines despeses estan cobertes en el país de destinació. Això perquè no tots els països de la Unió Europea ofereixen sanitat gratuïta i és possible que existeixin copagaments.

Serveis financers

Assegurar-se que la destinació compta amb un accés sòlid a serveis financers també resulta molt convenient. En aquest sentit, convé comprovar si el país que triem es troba a la llista de tercers països d’alt risc de blanqueig de capitals elaborada per la Unió Europea.

En aquest cas, les entitats bancàries han de prendre precaucions addicionals amb les operacions que procedeixin d’aquest país, fet que pot causar certs problemes.

Un lloc on treballar

Encara que treballar des de casa sempre és una opció, comptar amb un lloc on poder trobar-se amb altres persones i fer networking sempre és un plus. De fet, molts nòmades digitals busquen que les seves destinacions tinguin instal·lacions de coworking. Conèixer gent de manera senzilla, formar part d’una comunitat i assegurar-se una infraestructura de treball són tres avantatges que aporten aquests espais.

On van els nòmades digitals

Hi ha una sèrie de llocs on els nòmades digitals tendeixen a confluir. Normalment coincideixen amb països o ciutats que s’esforcen per atreure aquest tipus de perfils oferint-los el que necessiten.

Algunes de les localitzacions més desitjades es troben tan a prop com Portugal. Lisboa i Porto s’han convertit en destinacions cobejades pel seu cost de vida assequible o la seva seguretat ciutadana. Aquest país pot ser un bon punt de partida per començar a acostumar-se a la nova vida del nòmada digital.

Els allotjaments econòmics són un dels principals atractius d’algunes destinacions del Sud d’Àsia com ara Colombo (Sri Lanka), Cambodja, Ciutat Ho Chi Minh (Vietnam) o Chiang Mai (Tailàndia). A Amèrica, destaquen destinacions tan populars com Cancún (Mèxic) o Rio de Janeiro (Brasil). I a Europa, Tallinn (Estònia) s’ha convertit en un paradís per a nòmades digitals i és una de les tres ciutats d’Europa amb més start-ups per habitant.

Per al nòmada digital, el món no té límits. Sempre que trobi el lloc que encaixi amb el que necessita, serà capaç de treballar on viu i oblidar-se de viure on treballa.

Accepto les condicions d'ús.