En molts casos van començar com a solucions d’urgència, però moltes d’elles ja han passat a formar part del nostre dia a dia. Són aquestes eines col·laboratives que ens permeten parlar a distància amb els nostres companys de feina, organitzar els projectes comuns a distància o, fins i tot, a fer videotrucades amb els nostres familiars durant el confinament. Les vam instal·lar als nostres smartphones quan érem a casa tancats, però la majoria s’han quedat aquí perquè hem descobert com en són, d’útils.
Tot i que hi havia força empreses que ja feien servir aquestes eines abans, no hi ha dubte que la pandèmia de la COVID-19 ha acabat per estendre’n l’ús. De fet, una enquesta feta pel Banc d’Espanya a una mostra d’empreses revela que quatre de cada cinc havien augmentat el teletreball per evitar que la seva activitat es ressentís per aquesta crisi.
Com a conseqüència d’aquesta aposta pel teletreball, el nombre d’usuaris d’eines que ho fan possible s’ha disparat. És el cas d’una d’elles, Microsoft Teams, que pràcticament ha duplicat els usuaris diaris que tenia abans de la pandèmia fins a assolir els 75 milions d’usuaris arreu del món.
Les comunicacions a distància, l’organització del treball en remot o, fins i tot, l’emmagatzematge d’arxius ja no tornaran a ser el mateix per a molts treballadors a Espanya. Tot això, gràcies a unes eines col·laboratives que han passat de ser un pedaç durant una situació complicada a unes grans aliades en el seu dia a dia.