INNOVACIÓ

Com instal·lar apps de manera segura

Temps de Lectura: 5 minuts

Com instal·lar apps de manera segura
Avatar

CaixaBank

19 Febrer, 2020


Des que van aparèixer els smartphones, les apps s’han proposat fer la nostra vida una mica millor. N’hi ha de tota mena: per ajudar-nos a meditar, per resoldre dubtes i, fins i tot, n’hi ha que són autèntics entrenadors personals posats en telèfons mòbils i tauletes. N’hi ha de més o menys potents, més o menys serioses i més o menys útils. El fet cert, però, és que n’hi ha milers. El problema és que no totes són de fiar.

Abans d’instal·lar una app al teu telèfon, hauries de prendre una sèrie de precaucions. Si ho fas, protegiràs millor coses tan valuoses com les teves dades, la teva privacitat o fins i tot els teus diners. El motiu és que aquestes petites aplicacions poden fer moltes més coses del que sembla sense que te n’adonis.

La qüestió dels permisos

És important anar amb cura quan baixes una aplicació per primera vegada. Si instal·les una app i no et fixes en els permisos que requereix, podries estar donant accés a les teves dades a algú en contra de la teva voluntat.

Quan descarregues una app al teu smartphone o a la teva tauleta, l’aplicació mateixa et sol·licitarà una sèrie de permisos per accedir a certes funcionalitats del dispositiu. Algunes sol·liciten només el que necessiten per funcionar, però altres pretenen accedir a la teva informació personal demanant permisos que no necessiten.

Abans d’acceptar la baixada d’una aplicació, convé que donis una ullada als privilegis que sol·licita i que valoris si estan justificats o són excessius. Ets tu qui decideix si els aproves o els rebutges.

Entre els accessos més habituals que sol·liciten les apps hi ha els de trucades i missatges, calendari, contactes, ubicació, càmera i galeria d’imatges o micròfon.

Com protegir el teu telèfon

Quan busquis una app per satisfer una necessitat concreta, normalment trobaràs diferents opcions. La qüestió és que no totes són de confiança ni garanteixen la seguretat del teu dispositiu. Per això convé que tinguis en compte una sèrie de bones pràctiques que t’ajudaran a preservar la teva privacitat, així com la integritat del teu telèfon o tauleta.

Una consisteix a baixar aplicacions només de fonts oficials. Les plataformes Google Play i App Store disposen de mesures de seguretat que permeten prevenir l’aparició d’apps malicioses a les seves botigues. Això sí, les mesures no són infal·libles, així que hauràs d’estar sempre atent.

No és recomanable que facis jailbreak al teu dispositiu. Aquesta pràctica consisteix a eliminar les limitacions de seguretat imposades pel fabricant, com ara evitar pagar per certes apps. Si elimines les barreres de seguretat que venen de fàbrica, tindràs més problemes que beneficis: l’origen de les apps que puguis instal·lar-hi no serà l’oficial i, per tant, seran potencialment menys segures. Tampoc no convé que baixis apps a través de wifis públiques, sinó que sempre ho has de fer a través de xarxes conegudes i segures.

Una altra bona pràctica consisteix a instal·lar una app de seguretat al mòbil. Aquestes eines et poden protegir perquè són capaces de detectar malware i configuracions de risc al teu smartphone.

Mantenir la seguretat dels teus dispositius mòbils és molt senzill si prens certes precaucions. Així podràs treure’n el màxim partit sense posar-te en risc de manera innecessària.

Accepto les condicions d'ús.