ECONOMIA

Aquestes són les novetats principals de la reforma del mercat de valors

Temps de Lectura: 5 minutos

Aquestes són les novetats principals de la reforma del mercat de valors
Avatar

CaixaBank

19 Setembre, 2016


El passat 27 d’abril va entrar en funcionament el nou sistema de compensació, liquidació i registre de transaccions sobre accions.

Des de l’entrada en vigor del nou sistema, la data de liquidació de les operacions en el mercat ha estat de tres dies hàbils després a la data de contractació, D+3, però a partir de la contractació del proper 29 de setembre la data de liquidació en el mercat s’escurça un dia i es farà en D+2.

Aquest escurçament a D+2 amplia en un dia el termini per comprar accions amb dret a cobrament del dividend. Actualment, per tenir dret al cobrament del dividend, la compra ha d’haver-se realitzat com a mínim 4 dies hàbils abans de la data de pagament del dividend, però per als dividends que s’abonin a partir del proper 3 d’octubre n’hi haurà prou amb haver fet la compra amb una antelació mínima de 3 dies hàbils.

Dividend

 

Aquest nou sistema de compensació, liquidació i registre de valors a Espanya, que afecta principalment l’operativa borsària de valors de renda variable, té com a objectiu homogeneïtzar el sistema de postcontractació espanyol amb les pràctiques i els estàndards europeus.

A més del canvi en les dates clau dels esdeveniments corporatius obligatoris, entre els quals destaca el pagament del dividend (veure gràfic anterior), en aquest nou sistema el lliurament de valors al comprador ja no està assegurat, i, per això, s’incorpora una Entitat de Contrapartida Central (ECC), figura nova en el mercat espanyol i obligatòria en tota negociació borsària, per disminuir el risc d’operacions “fallides”. L’ECC aporta el principi de garantia i és l’encarregada de gestionar, mitjançant procediments establerts, les operacions que, excepcionalment, tinguin incidències en la liquidació.

Accepto les condicions d'ús.