En aquesta òpera, la dupla Mozart-Da Ponte situa l’acció a Espanya. Aquesta vegada presenten la història de Don Giovanni, un seductor sense escrúpols capaç de manipular qualsevol persona per assolir els seus propòsits.
Al llarg del llibret, els diners són una eina clau en la seva estratègia per seduir, comprar favors i exercir el seu domini sobre els altres.
Al principi, Don Giovanni deixa clar que està convençut que la seva riquesa li permet esquivar les conseqüències dels seus actes. El seu criat Leporello continua al seu servei, tot esperant promeses econòmiques que no arriben mai.
Madamina, il catalogo è questo, a més de ser una ària espectacular, ens ofereix l’oportunitat d’entrar en la ment de Leporello, que és a prop del seu senyor per obtenir diners i estatus.
Els diners tornen a entrar en joc en l’intent de seduir Zerlina, una pagesa acabada de casar. A Là ci darem la mano, Don Giovanni entabana Zerlina amb promeses d’una vida millor i la tempta amb una vida més pròspera de la que podria donar-li el seu humil marit, Masetto.
En aquesta escena, la riquesa esdevé una eina de manipulació que mostra el poder corruptor dels diners.
En una altra escena, Don Giovanni, disfressat, paga uns músics per distreure els convidats del ball, fet que li permet dona via lliure a les seves seduccions. Els diners, per tant, li transfereixen la sensació d’invulnerabilitat amb què desafia les normes socials.
Però Don Giovanni acaba amb una advertència sobre els límits del poder econòmic. Quan finalment ha de fer front al seu destí davant l’estàtua del Comanador, els seus diners ja no tenen valor: la justícia divina és immutable i incorruptible.