ECONOMIA

Per què el mundial de Qatar és el més car de la història

Temps de Lectura: 5 minuts

Per què el mundial de Qatar és el més car de la història
Avatar

CaixaBank

08 Agost, 2022


Del 21 de novembre al 18 de desembre, Qatar acollirà la Copa Mundial de Futbol 2022, la cita esportiva després del Mundial de Rússia celebrat el 2018.

Segons Front Office Sports, aquest esdeveniment és, amb diferència, el mundial de futbol més car fins ara des de l’any 1994, amb un cost de 220.000 milions d’euros.

Analitzem alguns dels motius que hi ha darrere d’aquesta xifra.

L'assegurança

La FIFA ha assegurat el Mundial de Qatar per 900 milions d’euros. Aquesta pòlissa reflecteix riscos com ara desastres naturals, accidents, disturbis, guerres, actes de terrorisme i malalties transmissibles, en clara referència a la COVID-19, que ha obligat a cancel·lar o posposar nombrosos esdeveniments.

El motiu de subscriure una assegurança es deu al fet que la FIFA té contractes amb afiliats comercials vinculats a la celebració del Mundial. Si no se celebra, si la venda d’entrades o de drets televisius és inferior a la prevista, o si no aconsegueix els patrocinis i publicitat estimats, es veuria en dificultats a l’hora de complir els seus compromisos econòmics amb aquests socis.

No és el primer mundial de futbol que s’assegura. L’últim celebrat, el Mundial de Rússia del 2018, es va assegurar per 1.180 milions d’euros, segons Lloyds, mentre que per al Mundial de Sud-àfrica del 2010 es va subscriure una pòlissa igual que la de Qatar, de 900 milions d’euros. D’aquesta xifra, un 50 % es dedica a la cobertura d’estadis i instal·lacions i l’altre 50 %, a oportunitats de negoci.

Inversió en estadis

Qatar disposarà per a aquesta cita esportiva de diversos estadis, vuit dels quals de construcció recent.

Cada imatge oculta una dada. Prem sobre elles per descobrir-la.

Estadi Nacional de Lusail.

Capacitat: 94.500 espectadors

L‘estadi Nacional de Lusail, que albergarà la final del torneig, té capacitat per a 94.500 espectadors i plaques solars que alimenten les instal·lacions de l’estadi i zones veïnes. A l’interior hi ha un hotel. Disposa d’una coberta per protegir els esportistes i el públic dels rigors del sol del desert i està envoltat d’aigua per abaixar la temperatura. Malgrat haver suposat un desemborsament de 2.105 milions d’euros, les autoritats qatarianes tenen previst desmuntar-lo després del Mundial.

Estadi Al Bayt.

Capacitat: 60.000 espectadors

L’estadi Al Bayt és un altre dels coliseus que acollirà partits del Mundial. Té un disseny que emula les tendes dels beduïns, amb un aforament per a 60.000 assistents i un pressupost de 674 milions d’euros.

Estadi Al Janoub.

Capacitat: 40.000 espectadors

Un altre dels estadis té la signatura de Zaha Hadid, una premiada arquitecta que es va inspirar per a aquest disseny en les veles dels vaixells que naveguen pel golf Pèrsic. L’estadi Al Janoub pot arribar a rebre 40.000 visitants i va costar 286 milions d’euros.

Estadi Al Thumana.

Capacitat: 40.000 espectadors

Seguim amb estadis inspirats en la cultura local per parlar de l’estadi Al Thumama, que s’assembla a un tocat àrab. Té capacitat per a 40.000 assistents. La seva construcció ha suposat una inversió de 575 milions d’euros. El seu pressupost va pujar fins als 343 milions d’euros.

Estadi Ciutat de l’Educació.

Capacitat: 45.350 espectadors

L’estadi Ciutat de l’Educació, o estadi Qatar Foundation, té forma de diamant irregular i pot albergar 45.350 assistents. El seu pressupost ha estat de 700 milions d’euros.

Stadium 974.

Capacitat: 40.000 espectadors

Per construir aquest estadi s’han utilitzat contenidors: l’Stadium 974 ofereix 40.000 seients i serà una altra de les infraestructures que es desmuntarà després del Mundial. El seu cost? 717 milions d’euros.

Estadi Ahmed Bin Ali.

Capacitat: 44.740 espectadors

Tanmateix, no tots els estadis on es jugaran els partits del torneig són nous. Per exemple, l’estadi Ahmed Bin Ali, del 2006, ha experimentat reformes per augmentar-ne la capacitat fins a 44.740 espectadors per un valor de 420 milions d’euros.

Estadi Internacional Khalifa.

Capacitat: 50.000 espectadors

Tanquem la llista amb l’estadi amb més història de Qatar, inaugurat el 1979. Es tracta de l’estadi Internacional Khalifa, amb 50.000 seients. La seva remodelació per al 2022 ha suposat 374 milions d’euros.

A aquests estadis s’hi han de sumar infraestructures secundàries (camps d’entrenament, gimnasos, oficines) i el manteniment de totes les instal·lacions durant el Mundial, així com infraestructures de transports, hoteleres i d’espais públics, cosa que ha generat una despesa total que Sky News valora en 200.000 milions d’euros, segons fonts oficials, i en 220.000 milions d’euros seguint informacions de l’Agència TASS.

Quina repercussió econòmica tindrà el Mundial de Qatar?

Si parlem de les expectatives, la FIFA ha valorat els ingressos del Mundial en 6.560 milions d’euros. Per part seva, el Govern de Qatar havia taxat els ingressos del Mundial en 20.000 milions d’euros, però el juny del 2022 va rebaixar les seves expectatives fins als 17.000 milions d’euros, informa Bloomberg. També la seva previsió de visitants ha baixat: si en un principi esperaven 1,5 milions de turistes, ara serien 1,2 milions, segons la mateixa font.

Accepto les condicions d'ús.