INNOVACIÓ

Per què el PIN de la teva targeta té quatre dígits?

Temps de Lectura: 5 minutos

Per què el PIN de la teva targeta té quatre dígits?
Avatar

CaixaBank

05 Abril, 2018


El fem servir cada dia, ha canviat la nostra vida per complet i, tanmateix, no sabem res del seu origen. Es tracta del número que configura el codi PIN de la nostra targeta de crèdit. Aquests 4 dígits que ens atorguen de forma aleatòria i que ens permeten dur a terme qualsevol operació bancària que hàgim de fer. Però, alguna vegada t’has parat a pensar per què són 4 números i no 6?

Per descobrir-ho, hem de recular fins a l’any 1967, quan John Shepherd-Barron va inventar el primer caixer automàtic. Shepherd va néixer a l’Índia britànica el 1925 i va servir en la II Guerra Mundial com a capità de paracaigudistes abans d’intentar guanyar-se la vida com a inventor. Finalment, el 27 de juny del 1967 va arribar l’èxit del seu primer i més gran invent.

El primer caixer automàtic que es va instal·lar va ser en una sucursal del banc Barclays a Enfield, al nord de Londres. Reg Varney, de la sèrie de televisió “On The Buses”, va ser el primer que hi va retirar diners en efectiu. En aquella època, les targetes físiques encara no s’havien inventat i els caixers feien servir xecs impregnats amb carboni 14, una substància considerada lleugerament radioactiva.

Per detectar l’autenticitat del xec, el client havia de passar prèviament per l’entitat bancària perquè li lliuressin xecs per valor de 10 lliures esterlines.

Quatre o sis dígits?

Durant el desenvolupament d’aquest procés, Shepherd va pensar en la idea de crear una contrasenya o codi de seguretat. “Érem a la taula de la cuina i vaig preguntar a la Caroline quin era el nombre màxim de dígits que podia recordar sense problemes”, comenta ell en una entrevista a la BBC.

En un primer moment, Shepherd va pensar que era capaç de recordar el seu número de l’exèrcit, de sis xifres. Però quan ho va consultar a la seva dona, ella li va dir que només era capaç de recordar quatre dígits. En aquest moment, el número PIN de 4 números es va convertir en un estàndard mundial.

Malgrat el recel inicial, avui dia aquest invent està estès mundialment i ja hi ha més de tres milions de caixers automàtics a tot el món. Actualment, el 73% dels espanyols fa servir un caixer automàtic almenys un cop a la setmana.

Des del primer caixer de la història, aquests han evolucionat al mateix ritme que ho han fet les tecnologies. Per exemple, els caixers automàtics de CaixaBank incorporen innovacions pioneres, com un disseny amb doble pantalla, tecnologia contactless per operar sense haver d’inserir-hi físicament la targeta o una unitat de reconeixement de bitllets d’última generació.

El que ha de venir

Per bé que els 4 dígits continuen molt presents en les nostres vides, s’ha de veure què passarà en un futur. Les noves tecnologies estan donant pas a altres opcions, en les quals ja no cal recordar el codi PIN. L’empremta dactilar és una d’aquestes innovacions, disponible, per exemple, a CaixaBank Pay, Samsung Pay o Apple Pay.

Una altra de les tecnologies que estan revolucionant els mètodes de pagament és el reconeixement facial. CaixaBank ha estat el primer banc d’Espanya que incorpora en les seves aplicacions mòbils la tecnologia d’identificació Face ID, amb la qual és possible accedir als comptes mitjançant el reconeixement facial a través del mòbil sense haver d’introduir les dades d’accés habituals.

Accepto les condicions d'ús.