ECONOMIA

De la logística a la IA: els perfils professionals més demanats per les empreses el 2024

Temps de Lectura: 4 minuts

De la logística a la IA: els perfils professionals més demanats per les empreses el 2024
Avatar

CaixaBank

06 Maig, 2024


Al mercat laboral espanyol, hi ha sectors en creixement, com ara el comerç, l’hostaleria, la indústria, la logística o la sanitat, que demanen professionals amb determinats perfils.

Adecco i la plataforma de feina LinkedIn han fet una llista amb les que tenen més demanda. En destaquem les principals:

Feina al sector comerç

En aquest àmbit, hi destaca la demanda de perfils de detallistes i gestors de productes frescos, com per exemple carnisser o peixater, per part de grans superfícies i cadenes. També d’altres professions relacionades amb la distribució, com ara reposador o caixera, es troben entre els més demanats.

En l’àmbit del comerç electrònic, també hi ha demanda de professionals, especialment en àrees com ara el màrqueting o les xarxes socials. En aquest cas, es valoren persones amb formació i experiència relacionada amb la intel·ligència artificial (IA), que puguin implementar millores en processos relacionats amb el comerç electrònic.

Per part seva, LinkedIn destaca com una de les professions més demanades el responsable en màrqueting de xarxes socials o l’especialista en mitjans.

Feina al sector sanitari

Es tracta d’un altre camp amb gran demanda. Metges, infermeres, auxiliars, fisioterapeutes, personal de residència, tècnics de diagnòstic o de laboratori, administratius, gestors sanitaris, etc. es troben entre els professionals més buscats.

Feina al sector de la construcció

Continua a l’alça la demanda de professionals d’aquest sector, en especial operaris, capatassos, paletes o supervisors, segons Adecco. Per a LinkedIn, un dels perfils amb més ofertes de feina és el de modelador BIM, un perfil amb formació específica en treball col·laboratiu aplicat al sector.

Un dels perfils amb més ofertes de feina és el de modelador BIM

Feina al sector industrial

En aquest sector, hi destaca el creixement de la logística, especialment impulsat pel comerç electrònic. Per això, tots els perfils vinculats a la gestió de magatzems o infraestructura de suport per a aquestes operacions registren una alta demanda, com també professions com per exemple operari de magatzem o personal logístic (de recepció i administració) i planificadors.

Preparadors de comandes, conductors i repartidors continuaran sent llocs amb alta oferta de feina.

A l’àrea d’alimentació i begudes, Adecco apunta cap a perfils especialitzats en control de qualitat i seguretat alimentària. S’hi afegeixen enginyers agrònoms o personal d’operacions i manteniment, responsables del funcionament de les fàbriques.

Les energies renovables també demanaran perfils especialitzats en el desenvolupament i manteniment de tecnologies d’energia eòlica o solar. Els professionals amb coneixements per cobrir la vacant de responsable de sostenibilitat de les empreses estaran entre els més buscats.

L'automoció demana perfils centrats en desenvolupament de noves tecnologies

Finalment, l’automoció és una altra activitat amb demanda de professionals, sobretot de cara al desenvolupament de noves tecnologies, com l’electrificació o la conducció autònoma. Dissenyadors, mecànics, enginyers, experts en robòtica o logística són algunes de les professions que es requeriran.

Feina al sector d'hostaleria i turisme

Parlem d’un sector amb un pes específic important al nostre país, que, a més, està en ple creixement. Per això, els professionals com ara cambreres de pis, personal de cuina, gerents, conserges o personal de neteja continuen experimentant una alta demanda.

Feina al sector tecnològic

Aquest sector en transformació concentra la demanda dels perfils més qualificats i especialitzats, però també dels més variats. Adecco i LinkedIn coincideixen en perfils com ara analistes de centres de ciberseguretat, analista de desenvolupament de software, enginyer de plataforma, enginyer de dades, enginyer d’IA, enginyer de seguretat, enginyer de sistemes al núvol, enginyer d’integració o enginyer d’aprenentatge automàtic.

Feina per a nous perfils

LinkedIn destaca una sèrie de perfils innovadors que generen gran demanda per part de les empreses. En detallem alguns:

  • Engagement manager: la seva funció és gestionar projectes transversals a diferents departaments d’una empresa, per tal de maximitzar la satisfacció dels clients.
  • Responsable de vendes internacionals: aquest perfil és més clàssic, però demana el coneixement digital i del context global per aprofitar totes les oportunitats.
  • Customer success manager: responsable de la relació amb els clients. El seu principal objectiu és retenir-los.
  • Subscriptor d’assegurances: la seva funció és analitzar els riscos dels clients de l’asseguradora. Les noves tecnologies, especialment la IA, permeten nous desenvolupaments. Per això, aquest perfil requereix una formació tecnològica sòlida.
  • Consultor de selecció de talent: novament, es tracta d’un perfil clàssic que ha d’incloure al CV coneixements de tecnologia per maximitzar les possibilitats.
  • Especialista en formació: atesa la velocitat amb què s’incorporen les novetats d’innovació en el nostre dia a dia, els experts en formació han de, no només aprofitar els recursos que la tecnologia ofereix, sinó actualitzar els continguts per formar els empleats amb els coneixements i les habilitats que els permetin fer front als reptes actuals i del futur.
  • Analista d’inversió: en la identificació d’oportunitats d’inversió, les noves tecnologies tornen a ser-hi presents, i afegeixen la formació en tecnologia als requeriments d’aquest perfil.
  • Responsable de creixement: és l’encarregat d’elaborar l’estratègia d’una empresa per garantir el creixement del seu producte o servei.
  • Representant de desenvolupament de vendes: la seva missió és identificar noves oportunitats de negoci i presentar propostes.
  • Key account sales manager: és el perfil que gestiona la relació amb els clients prioritaris d’una empresa.
Accepto les condicions d'ús.