INNOVACIÓ

Protegeix la teva informació si et roben el telèfon mòbil (i si no, també)

Temps de Lectura: 4 minuts

Protegeix la teva informació si et roben el telèfon mòbil (i si no, també)
Avatar

Information Security CaixaBank

15 Novembre, 2022


Patir el robatori d’un telèfon mòbil és un autèntic disgust, però també un potencial perill. Més enllà del dany econòmic que suposa la pèrdua del dispositiu, la possibilitat que algú accedeixi a dades personals, bancàries i professionals, contrasenyes o imatges emmagatzemades en el dispositiu pot causar problemes encara majors.

Com prevenir el robatori d'informació d'un smartphone

1. Para atenció

Que un delinqüent tingui accés a les nostres dades suposa que estiguem exposats a potencials fraus bancaris, suplantacions d’identitat, atemptats contra la intimitat i fins i tot extorsions i estafes. Davant aquest panorama, val la pena activar la primera línia de defensa contra robatoris de smartphones: parar atenció i protegir-lo per evitar accessos no autoritzats.

2. Bloqueja tot el possible

Tant la targeta SIM com la pantalla han de comptar amb algun sistema d’autenticació per poder utilitzar-les. Com a mínim, aquesta precaució dilatarà el procés d’accés a la informació per part dels lladres. En aquestes situacions, és essencial guanyar temps per poder implantar les mesures protectores després del robatori d’un telèfon mòbil.

La targeta ha d’exigir un codi PIN per activar-se i la pantalla, una contrasenya segura o, millor, algun sistema biomètric com el de reconeixement facial o el de rastres dactilars. En aquest últim cas, als lladres els resultarà molt més difícil desbloquejar-lo.

També és important desactivar l’opció perquè les notificacions apareguin en la pantalla bloquejada. Així evitarem que uns altres llegeixin missatges instantanis i fins i tot codis de doble autenticació.

3. Xifra el telèfon

És possible encriptar la informació emmagatzemada en la targeta de memòria i en el mateix dispositiu. D’aquesta manera, només es podrà recuperar aquesta informació si es coneix la contrasenya. La diferència amb el bloqueig de pantalla és que aquesta mesura evita accedir a la informació del telèfon mitjançant uns altres mètodes, com un cable connectat a un ordinador o una connexió Bluetooth.

4. Guarda codis i fes còpies de seguretat

Disposar dels codis IMEI i PUK si es necessiten és fonamental. Són els que tenen la capacitat de bloquejar el telèfon mòbil a distància si és sostret i d’activar novament la targeta SIM si han intentat desbloquejar-la diverses vegades sense èxit.

Per part seva, les còpies de seguretat et permetran disposar de la informació continguda en el teu mòbil fins i tot si no tornes a recuperar-lo.

5. Activa la funció per trobar el dispositiu

Els telèfons mòbils ofereixen l’opció de localitzar l’últim lloc on han estat. Activar aquesta funció suposa veure amb gran precisió on es troba el terminal. En alguns casos, aquesta opció també permet l’esborrament a distància.

Resulta més senzill trobar el telèfon si està encès, però fins i tot si està apagat hi ha possibilitats de fer-ho.

Com protegir la informació si ja t'han robat el mòbil

1. Bloqueja la targeta i el telèfon

Això és una cosa que has de fer com més aviat millor. A la teva companyia telefònica t’ajudaran a bloquejar tant el SIM com el telèfon a través del codi IMEI. En funció de com hagis adquirit el terminal, és possible que hagis de donar d’alta el codi o fins i tot que la companyia t’exigeixi que presentis una denúncia.

Una altra opció consisteix a bloquejar el telèfon amb l’ajuda del proveïdor del seu propi sistema operatiu, és a dir, Google o Apple. Només serà necessari accedir a través d’un dispositiu de confiança amb les credencials del compte vinculat al dispositiu per poder bloquejar-lo o fins i tot esborrar la informació que conté.

2. Dona la veu d'alarma

Les persones properes a tu, companys de treball, clients o amics han de saber com més aviat millor que t’han robat el mòbil. D’aquesta manera, evitaràs que algú es faci passar per tu per a enganyar-los.

També és important presentar una denúncia policial per prevenir problemes davant una suplantació d’identitat. Si algú utilitza les teves dades per fer-se passar per tu i cometre delictes, et resultarà més senzill defensar-te i demostrar que no ets realment tu qui els ha comès.

3. Anticipa't a possibles fraus

En aquestes situacions, convé preparar-se per allò que és pitjor. Encara que hàgim protegit bé el telèfon i la informació, sempre hi ha possibilitats que accedeixin a ella. Per això, és tan important anul·lar targetes bancàries que s’utilitzin per pagar amb el dispositiu i canviar les contrasenyes de tots els serveis que utilitzis en aquest telèfon.

Accepto les condicions d'ús.