INNOVACIÓ

Com evitar fraus amb la teva targeta de crèdit aquest estiu

Temps de Lectura: 3 minuts

Com evitar fraus amb la teva targeta de crèdit aquest estiu
Avatar

Information Security CaixaBank

03 Agost, 2022


L’ús de targetes bancàries és molt habitual a l’estiu. En aquesta època de l’any és especialment còmode utilitzar aquests mitjans de pagament. És ara quan solem abonar més viatges, compres a l’estranger, consums en hostaleria i, en molts casos, proveïments en estacions de servei.

Evitar fraus amb la targeta pot ser molt senzill si segueixes alguns consells pràctics.

Evita perdre de vista la targeta de crèdit

A l’hora de pagar en un comerç, procura no perdre de vista la targeta de crèdit, especialment si ets en un país estranger. En comptes de facilitar la targeta de crèdit perquè algú se l’emporti i faci els càrrecs corresponents, és millor fer personalment el pagament.

D’aquesta manera, evitaràs que algú copiï la numeració de la targeta o intenti duplicar-la per fer compres posteriorment sense la teva autorització. Si el TPV et sol·licita que introdueixis el PIN de la targeta, fes-ho de manera que ningú vegi el que tecleges.

Paga amb el mòbil quan sigui possible

El pagament a través de l‘smartphone—o de wearables com els rellotges intel·ligents— és un dels mitjans més segurs per fer les compres aquest estiu.

Tal com explica l’Oficina de Seguretat de l’Internauta, el pagament sense contacte mitjançant smartphone exigeix l’ús d’aplicacions com Google Pay, Apple Pay o Samsung Pay. En fer una compra, aquestes aplicacions usen una targeta virtual diferent de la teva targeta real o un número únic de dispositiu que està encriptat.

Controla sovint els càrrecs al teu compte

Si a l’estiu incrementes l’ús de targetes bancàries per fer pagaments, no oblidis controlar sovint els càrrecs al teu compte o l’extracte de moviments associats a la targeta de crèdit.

Aquesta pràctica et permetrà, d’una banda, detectar com més aviat millor un possible ús fraudulent de la targeta per solucionar-lo abans que el problema vagi a més. D’altra banda, és un hàbit que et permetrà portar un millor control de les despeses que efectues en els teus viatges o en els teus dies de festa, quan sols trencar les teves rutines habituals de compra.

Comprova que la quantitat carregada és correcta

Tant si pagues amb el mòbil com amb una targeta bancària física o si compres online, és important que comprovis que la quantitat que et carregaran és la correcta. Per fer-ho, t’has de fixar en el que posa a la pantalla del TPV abans d’acostar el teu mitjà de pagament i revisar mitjançant la signatura online que l’import o comerç és correcte.

Si, a més, guardes el tiquet de compra, podràs comprovar després que l’import del càrrec que apareix al teu compte o targeta coincideix, efectivament, amb el de la compra.

Compres online, només en llocs de confiança

Tant si el que penses comprar és una barbacoa nova com una tovallola per a la platja, sempre has de seguir certes precaucions en les compres online vulguis pagar amb la targeta de crèdit.

Hi ha una sèrie de precaucions que sempre són útils. Per exemple, verificar la legitimitat del web des del qual es comprarà i desconfiar d’aquells en què apareixen errates o altres detalls sospitosos, com ara parts mal traduïdes o imatges estranyes.

Un últim consell: evita utilitzar xarxes wi-fi d’accés públic per fer compres online i no facis clic en enllaços que t’hagin arribat per SMS o missatgeria instantània convidant-te a ofertes irrebutjables. Qualsevol precaució és poca per evitar atacs de phishing que acabin en el robatori de les teves dades personals i bancàries.

Accepto les condicions d'ús.