La felicitat financera té a veure amb la llibertat, la seguretat i la tranquil·litat, segons una enquesta de l’empresa estatunidenca Empower de serveis financers. Però quin preu té? T’avancem que a Espanya oscil·la entre els 18.000 i els 70.000 euros a l’any, segons la font consultada.
Per al matemàtic Santi García Cremades, el preu mínim de la felicitat per a un espanyol és de 18.000 euros a l’any, una xifra que obté sumant les despeses mínimes en necessitats fisiològiques (250 euros al mes per persona), les necessitats de seguretat (816 euros al mes per persona) i la despesa mitjana en oci que calcula l’INE (355 euros al mes per persona), un resultat al qual afegeix un 5% de realització personal i professional.
L’economista Santiago Niño Becerra eleva la xifra fins als 44.260 euros a l’any. Per fer aquesta afirmació, s’ha basat en l’estudi de la Universitat de Princeton elaborat per dos premis Nobel d’Economia, Daniel Kahneman i Angus Deaton, que situa en 70.000 euros la quantitat anual que fa felices les persones als Estats Units. Si aquest càlcul s’extrapola a la situació nacional, tenint en compte el cost de la vida, segons Niño Becerra, la felicitat dels espanyols costaria 44.260 euros a l’any.
La Universitat de Purdue, per part seva, col·loca el preu de la felicitat per als espanyols en 71.000 euros, basant-se en una enquesta de World Gallup Poll que preguntava a ciutadans de diferents països quin seria l’ingrés anual que els donaria la felicitat.
Si anem més enllà de les nostres fronteres, descobrim que els ciutadans d’Europa occidental i Escandinàvia necessiten 91.561 euros per obtenir la felicitat financera, segons el mateix estudi de la Universitat de Purdue.
I què passa als Estats Units? Els estudis de Kahneman i Deaton i els psicòlegs de Harvard Waldinger i Marc Schulz han aprofundit en la felicitat i la seva variable econòmica, i subscriuen els 70.000 euros com a ingrés anual per ser feliç als EUA en el seu best seller ‘Una bona vida’. L’enquesta d’Empower eleva la xifra a 1,1 milions d’euros anuals, xifra a la qual arriba analitzant l’opinió dels estatunidencs.