ECONOMIA

Quant costa la felicitat?

Temps de Lectura: 2 minuts

Quant costa la felicitat?
Avatar

CaixaBank

19 Febrer, 2024


La felicitat financera té a veure amb la llibertat, la seguretat i la tranquil·litat, segons una enquesta de l’empresa estatunidenca Empower de serveis financers. Però quin preu té? T’avancem que a Espanya oscil·la entre els 18.000 i els 70.000 euros a l’any, segons la font consultada.

Per al matemàtic Santi García Cremades, el preu mínim de la felicitat per a un espanyol és de 18.000 euros a l’any, una xifra que obté sumant les despeses mínimes en necessitats fisiològiques (250 euros al mes per persona), les necessitats de seguretat (816 euros al mes per persona) i la despesa mitjana en oci que calcula l’INE (355 euros al mes per persona), un resultat al qual afegeix un 5% de realització personal i professional.

L’economista Santiago Niño Becerra eleva la xifra fins als 44.260 euros a l’any. Per fer aquesta afirmació, s’ha basat en l’estudi de la Universitat de Princeton elaborat per dos premis Nobel d’Economia, Daniel Kahneman i Angus Deaton, que situa en 70.000 euros la quantitat anual que fa felices les persones als Estats Units. Si aquest càlcul s’extrapola a la situació nacional, tenint en compte el cost de la vida, segons Niño Becerra, la felicitat dels espanyols costaria 44.260 euros a l’any.

La Universitat de Purdue, per part seva, col·loca el preu de la felicitat per als espanyols en 71.000 euros, basant-se en una enquesta de World Gallup Poll que preguntava a ciutadans de diferents països quin seria l’ingrés anual que els donaria la felicitat.

Si anem més enllà de les nostres fronteres, descobrim que els ciutadans d’Europa occidental i Escandinàvia necessiten 91.561 euros per obtenir la felicitat financera, segons el mateix estudi de la Universitat de Purdue.

I què passa als Estats Units? Els estudis de Kahneman i Deaton i els psicòlegs de Harvard Waldinger i Marc Schulz han aprofundit en la felicitat i la seva variable econòmica, i subscriuen els 70.000 euros com a ingrés anual per ser feliç als EUA en el seu best seller ‘Una bona vida’. L’enquesta d’Empower eleva la xifra a 1,1 milions d’euros anuals, xifra a la qual arriba analitzant l’opinió dels estatunidencs.

Com més diners, més felicitat?

L’estudi ‘Felicitat, sacietat d’ingressos i punts d’inflexió a tot el món’, publicat a Nature per Andrew T. Jebb, Louis Tay, Ed Diener i Shigehiro Oishi, també ha abordat aquesta qüestió.

Per a ells, el punt ideal d’ingressos és de 88.000 euros per a l’estabilitat vital i de 55.000 a 69.000 euros per al benestar emocional.

Els autors van descobrir que, quan s’assoleixen aquestes xifres, l‘increment dels ingressos s’associa menys amb la satisfacció vital i el grau de benestar. Atribueixen aquest fenomen al fet que els diners són clau per donar resposta a necessitats bàsiques, comprar productes i saldar deutes, però només fins a un cert punt.

L’estudi apunta que, quan els individus veuen satisfetes les seves necessitats de manera òptima, la persecució de més guanys i les comparacions socials poden, irònicament, fer disminuir el benestar.

Com s'aconsegueix la felicitat financera?

Amb planificació i assessorament. Aquesta afirmació l’avala l’economista i educadora financera Nieves Villena, que considera que darrere de la felicitat financera hi ha “la intel·ligència emocional, la consciència i la mentalitat relacionada amb els diners”, sempre de la mà de la planificació econòmica i l’educació financera.

Potser els diners no fan la felicitat, però sí que ens la dona saber com gastar-los.

Accepto les condicions d'ús.