ECONOMIA

Quant d’or hi ha al món?

Temps de Lectura: 5 minutos

Quant d’or hi ha al món?
Avatar

CaixaBank

28 Març, 2017


Alguns el consideren l’actiu refugi per excel·lència, el que mai no perdria valor encara que el món estigués en bancarrota. Es tracta de l’or i de les seves infinites qualitats, que el converteixen en el metall preciós més cobejat. Però alguna vegada us heu preguntat què és el que realment li atorga tant valor?

Per comprendre-ho hem de remuntar-nos als orígens de la seva denominació com a metall preciós. Se l’anomena així per dos motius: en primer lloc, s’ha demostrat que els metalls preciosos estan al nostre planeta arran d’un bombardeig d’asteroides que es va produir 200 milions d’anys després que es formés la Terra. És a dir, és una matèria que prové de l’espai. I, en segon lloc, se’ls anomena així per la seva naturalesa: es troben en estat pur, és a dir, no estan combinats amb altres elements.

Altres raons que expliquen per què l’or és tan valuós van des de la seva escassetat fins a la seva bellesa i propietats. Paradoxalment, gran part del seu atractiu es deu a la seva simplicitat química: no reacciona davant d’altres compostos químics i per tant no es deteriora, fet que li permet conservar-se relluent malgrat el pas del temps. El color daurat, a més, el converteix en un metall únic i exclusiu, ja que tots els altres són platejats, llevat del coure, que es corroeix.

Encara que a primera vista pugui semblar que hi ha molt d’or al món, la veritat és que és una matèria que destaca per la seva escassetat. Segons el World Gold Council el 2015 hi havia al voltant de 184.000 tones en tot el món, la major part de les quals es troba en mans dels bancs centrals. Això pot semblar una gran quantitat d’or, però si tenim en compte que només un metre cúbic d’or ja pesa més de 19 tones, ens adonem que en realitat es tracta d’una quantia ínfima.

El Servei de Geologia dels Estats Units (USGS) ens dóna una altra dada: en tota la història de la humanitat es calcula que se n’haurien extret aproximadament 168.000 tones. El 10% d’aquest or s’ha perdut, per la qual cosa hi hauria aproximadament 151.000 tones que es troben en forma de monedes, lingots, joieria, etc. A aquesta quantitat cal sumar-li les 51.000 tones d’or que calcula que encara queden per extreure a les mines. En resum, i segons aquest organisme, al món hi ha un total de 202.000 tones d’or.

Així doncs, tal com demostra aquest ball de xifres, estimar quant d’or hi ha exactament al planeta és una tasca gairebé imposible.

Quant d’or hi ha al món

Ara que ja sabem quant d’or hi ha al món, la següent pregunta és: qui el té? En aquest sentit, la reconeguda revista Forbes va anunciar els 10 països del món amb una tinença d’or més gran i aquest en va ser el resultat:

 

 

I a Espanya… quant d’or tenim? Sense perdre de vista la dificultat d’obtenir una xifra exacta, una notícia publicada el 2015 i que prenia com a referència les dades del World Gold Council, revelava que hi havia 281,6 tones al territori espanyol. Amb aquesta quantitat, Espanya es convertia en el setè país europeu amb més or.

Accepto les condicions d'ús.