Com a bona variable econòmica, la inflació es determina per l’equilibri entre la demanda i l’oferta de diners. L’oferta de diners la fixa el Banc Central, mentre que la demanda depèn de la quantitat de béns i serveis que s’intercanvien en l’economia (mentre que, per intercanviar-los, són necessaris els diners). Quan l’oferta de diners creix més ràpidament que la seva demanda, cau el preu dels diners i tenim inflació: la mateixa moneda d’euro pot adquirir menys béns i serveis. Per aquest motiu, els economistes afirmen que la inflació és un fenomen monetari.
La importància de mesurar bé la inflació
L’evolució de la inflació resulta de gran importància en un país, ja que reflecteix l’evolució del cost de la vida. Per això, els salaris, les pensions de jubilació públiques, les taxes i impostos específics o els contractes de lloguer, entre d’altres, se solen modificar, en part, en funció de la inflació. A més, també és molt important a nivell macroeconòmic, ja que l’evolució dels preus és fonamental per a la formulació de la política monetària d’un país. Tenint en compte la rellevància que té, és fonamental mesurar la inflació de forma precisa i puntual.
Per mesurar la inflació, es necessita un indicador del nivell de preus, com l’Índex de Preus de Consum (IPC), que mesura de forma genèrica els preus dels elements que formen un “cistell de la compra”. L’IPC es calcula a partir de dos inputs bàsics: un cistell de la compra, que conté la quantitat de béns i serveis que consumeix una llar representativa, i els preus d’aquests béns i serveis. Amb aquestes dades es calcula la despesa necessària per adquirir el cistell amb una freqüència determinada, generalment mensual. La inflació, per tant, mesura l’evolució de la despesa necessària per adquirir aquest cistell de béns predeterminat.