Aquest augment de l’esperança de vida suposa un canvi demogràfic que planteja alguns reptes a l’estat del benestar, a la societat i a l’economia en general, però també alguns interrogants: si a una persona de 65 anys encara li queden 15 o 20 anys de vida, quina és avui dia l’edat d’una vellesa real? Com es pot aprofitar el talent i l’experiència de la població sènior, dins o fora de les empreses? I com es pot treure partit d’aquest nou nínxol de mercat, generalment encara enèrgic i amb altes capacitats i coneixement? Algunes respostes es troben en el que s’ha anomenat silver economy o economia de plata, és a dir, el sector que es dedica a la producció de productes i serveis per a la tercera edat.
La iniciativa de la Comissió Europea Smart Silver Economy explica que la silver economy europea “és la part de l’economia que afecta els ciutadans europeus més grans”. I afegeix: “Inclou totes les activitats econòmiques que són rellevants per a les necessitats de la gent gran, i el seu impacte en molts sectors. Per exemple, salut i nutrició, oci i benestar, finances i transport, habitatge, educació i feina. La silver economy està estretament relacionada amb les tendències demogràfiques actuals i amb els seus efectes sobre la qualitat de vida de les persones grans i sobre tota l’economia europea”.
Una tendència que va a l’alça també als Estats Units, segons l’informe “The Silver Dollar”, de Bank of America-Merrill Lynch, que preveu que l’economia enfocada a les necessitats de la gent gran creixerà des dels 7 trilions de dòlars a l’any fins als 15 trilions de dòlars l’any 2020.
D’una banda, el prestigiós consultor Juan Carlos Alcaide considera que “cal veure la maduresa de la població, l’envelliment demogràfic, com una oportunitat, no tant com un problema (…) Hi ha, sens dubte, un enorme horitzó en el desenvolupament de tecnologies de la informació usables i amigables per a la gent gran, mitjans de comunicació per a aquest grup, eines de geolocalització i tot el que serveixi per propiciar-los una vida independent a través de les tecnologies (…) Per descomptat, veurem l’eclosió d’aplicacions d’atenció hospitalària, ajuda ambulatòria i serveis d’acompanyament. Ajuda assistencial en la vida quotidiana. I de manera molt especial, segons el meu parer, veurem molt aviat la teleassistència cognitiva”.
I és que les oportunitats per als emprenedors són pràcticament infinites i l’economia de plata es perfila com un dels sectors més necessaris i, al seu torn, constitueix un nínxol de mercat amb un potencial enorme. Aprendre com adaptar-se millor a les necessitats de les persones grans, innovant i aplicant el poder de les noves tecnologies, es perfila com un dels reptes d’aquest camp. En el camp dels serveis financers també s’ha apostat per dissenyar productes ad hoc per als nostres sèniors. En el cas de CaixaBank, disposem de diverses solucions i avantatges financers pensats per a aquells clients que volen gaudir de la seva jubilació. Es tracta, sens dubte, de serveis que demostren que, ja avui dia, alguna cosa està canviant i que, en realitat, la silver economy comença a fer els seus primers passos.