SOSTENIBILITAT

Qui és Greta Thunberg, l’activista de #FridaysforFuture?

Temps de Lectura: 5 minutos

Qui és Greta Thunberg, l’activista de #FridaysforFuture?
Avatar

CaixaBank

31 Maig, 2019


Aquesta podria ser una història de superació personal. Una adolescent sueca diagnosticada amb autisme i TDH que aconsegueix superar amb notes brillants els estudis de l’ensenyança obligatòria. Només aquest fet ja podria ser considerat una heroïcitat. Però estem davant una història molt més èpica i molt més inspiradora. Parlem d’una jove que, amb només 15 anys, va iniciar una vaga a l’escola durant l’estiu de 2018 per protestar contra l’onada d’incendis que va patir el seu país en un dels estius més tòrrids que es recorden a Suècia. I que es va mantenir ferma en la seva protesta fins a les eleccions de tardor d’aquell any per exigir que els polítics es posessin les piles i comencessin a actuar contra el canvi climàtic. Cada divendres, acudia a les portes del parlament suec per exigir que el seu país complís els compromisos de l’acord contra el canvi climàtic de París. El seu poder de convicció ja l’havia demostrat abans amb la seva família, a la qual va convèncer de fer-se vegana i deixar d’utilitzar avions per eliminar la seva petjada de carboni. Des de la tardor de 2018, Greta Thunberg ja no és només una filla emprenedora ni la impulsora de la vaga escolar pel clima. És una líder emergent global que s’ha fet escoltar a la Cimera del Clima de les Nacions Unides a Katowice, al Fòrum Econòmic Mundial de Davos i al Consell Econòmic i Social de la UE.

El seu discurs és tan clar com directe: Greta parla als polítics des del futur, sense eufemismes ni tecnicismes. El seu clamor és el d’una generació que té la convicció que, si seguim amb el ritme d’actual de consum de carburants, acabarem amb el planeta abans que ells arribin a l’edat adulta. El que sorprèn del discurs de Greta és que no recorre ni al dramatisme ni a l’insult. Podríem dir que és hiperrealista i al mateix temps pragmàtica. La resposta que espera no és un propòsit benintencionat sinó un pla d’acció. El 15 de març de 2019, Thunberg va demostrar la força del seu lideratge global en estendre a tot el continent els denominats #FridaysforFuture. Centenars de milers de joves es van mobilitzar a tot Europa a favor de les tesis de Greta.

Per conèixer Thunberg és interessant escoltar les seves intervencions públiques, breus però intenses:

  • La més famosa va ser la de la Cimera del Clima de Katowice, el 12 de desembre de 2018, on va començar acusant els dirigents mundials de «robar el futur» a la seva generació i que va finalitzar amb aquesta rotunditat: «No hem vingut aquí a pregar als líders mundials que es preocupin. Ens han ignorat en el passat i ens tornaran a ignorar. Ens hem quedat sense excuses i ens estem quedant sense temps. Hem vingut aquí per fer-los saber que el canvi està arribant, els agradi o no».
  • També està disponible una xerrada TED que va oferir a Estocolm el novembre de 2018, i el discurs el gener d’aquest mateix any al World Economic Forum de Davos amb un encapçalament contundent: «casa nostra s’està cremant».
  • Finalment, aquesta intervenció al Consell Econòmic i Social de la UE el febrer de 2019 davant una nodrida representació de polítics de la Unió Europea encapçalats pel president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker.

Curiosament, les seves paraules en aquest fòrum li van valer el veto dels principals grups a la seva intervenció al Parlament Europeu , just uns dies abans de la protesta que va recórrer el continent. Greta Thunberg encara no ha pogut parlar davant els representants dels centenars de milers de persones que la segueixen als carrers.

Malgrat la seva joventut i el poc temps que fa que és coneguda, Thunberg ja ha rebut molts reconeixements, tant en l’àmbit escolar com en el corporatiu ─algunes empreses l’han becada per finançar les seves activitats de conscienciació─. A més, la revista Time la considera una de les 25 adolescents més influents del planeta.

Accepto les condicions d'ús.