Arriba Nadal i, amb ell, el maldecap de saber què regalar als nostres éssers estimats. Nosaltres volem posar-t’ho més fàcil i per això et proposem cinc regals relacionats amb les finances per a tots els gustos.
Cinc regals de Nadal per millorar les finances de tota la família
Temps de Lectura: 4 minuts
CaixaBank
19 Desembre, 2023
1. Un llibre: 'La psicologia dels diners', de Morgan Hausel
L’analista econòmic i columnista del Wall Street Journal, Morgan Hausel, és l’autor d’aquest entretingut assaig sobre finances conductuals, on intenta retratar què hi ha al darrere de les ments dels milionaris més rics del món.
A través de 18 lliçons amb una aplicació pràctica, Hausel transmet la importància de la psicologia en les finances, més enllà de la formació. De lectura amena i senzilla, aquest best-seller és una curiosa aproximació a l’economia domèstica. A Espanya, el publica Columna Edicions.
2. Un quadern de finances: Kakebo
El Kakebo és un sistema japonès de comptabilitat que va néixer a començaments del segle xx per tal de simplificar les finances domèstiques. Dedicant-hi amb prou feines uns minuts a la setmana, podràs mantenir el quadern al dia i ser conscient de les teves despeses, necessitats i oportunitats d’estalvi.
Aquest quadernet estableix quatre classes de despeses: despeses de supervivència (alimentació, electricitat, aigua, medecines o transport), despeses d’oci (un cafè fora de casa o anar de compres), despeses culturals (llibres, música, cinema…) i despeses imprevistes o extra.
Classificant les despeses i fent balanços setmanals i mensuals et pots plantejar objectius senzills. No cal tenir cap coneixement financer previ. El Kakebo està disponible a l’editorial Blackie Books.
3. Un joc: Catan
Aquest joc de taula d’èxit té com a objectiu fer rutllar l’economia d’una colònia per poder anar expandint-se a altres territoris. Per fer-ho, el jugador ha de produir primeres matèries per aixecar infraestructures o intercanviar-les amb altres jugadors segons la demanda i l’oferta.
El seu creador, l’alemany Klaus Teuber, va voler recrear les dinàmiques comercials del capitalisme i el paper del comerç. En els anys 90 va llançar una primera versió que el 2011 es va revisar per prendre l’aspecte i les dinàmiques que avui coneixem.
El joc està recomanat per a més grans de 10 anys i hi poden participar de 3 a 4 jugadors. La partida es pot ampliar a 6 jugadors en cas de disposar d’una expansió. A Espanya, es comercialitza a través de l’empresa de jocs Devir Iberia, SL.
4. Una joguina: un supermercat
Per als més petits, es tracta d’un regal clàssic que ajuda a entendre com funcionen els diners, quin valor tenen i les dinàmiques senzilles del comerç.
Una caixa registradora amb monedes i bitllets inspirats en els de curs legal, un assortiment de productes de supermercat (fruita, verdures, carn, pa, conserves, galetes, llet, etc.), i també un carretó d’anar a comprar, són elements per plantejar jocs d’imitació que milloren la motricitat, la capacitat matemàtica o les habilitats socials, més enllà de la introducció a les finances per a nens.
Hi ha nombroses versions i models, però els elaborats amb materials sostenibles, com ara fusta o plàstics reciclats, són una opció més amable amb el planeta.
5. Un instrument de càlcul: un àbac
Es tracta d’un instrument de càlcul de més de 6.000 anys d’antiguitat, però que continua molt present per ajudar a l’adquisició i el perfeccionament de capacitats matemàtiques.
Originari d’Àsia, el seu ús s’ha estès arreu del món. Per exemple, en països com ara el Japó, el seu ús continua en el currículum escolar. Als més menuts de la casa els aporta un referent físic com a base per al càlcul mental.
De nou, recomanem versions en materials sostenibles o reciclats, i també models simplificats i aptes per al maneig dels nens, segons l’edat.
Aquestes cinc recomanacions suposen diverses aproximacions a l’economia domèstica que ofereixen l’adquisició de coneixements o competències per poder sortir-nos-en millor en les nostres finances.