ECONOMIA

Vull sol·licitar un microcrèdit. Quines condicions he de complir?

Temps de Lectura: 4 minuts

Vull sol·licitar un microcrèdit. Quines condicions he de complir?
Avatar

CaixaBank

11 Octubre, 2022


Van començar fa dècades com una ajuda perquè algunes persones pràcticament sense recursos poguessin sortir-se’n. Avui, els microcrèdits són un instrument totalment normalitzat que ajuda famílies, empreses, autònoms i fins i tot estudiants que necessiten un petit impuls per tirar endavant els seus projectes o fer front a les despeses.

Requisits per sol·licitar un microcrèdit

Com que els microcrèdits són productes destinats a persones i projectes que tenen dificultats per accedir al finançament convencional, el més probable és que l’entitat que els concedeix exigeixi el compliment de certs requisits que acreditin que no es poden obtenir recursos per altres mitjans.

Això té molt a veure amb una de les característiques principals dels microcrèdits: no requereixen garanties o avals, que són un dels obstacles més habituals en l’accés al finançament.

Cada entitat estableix els requisits necessaris per concedir un microcrèdit. Així, doncs, la resposta adequada a la pregunta «Puc sol·licitar un microcrèdit?» és «Consulta-ho amb el teu banc». Allà et podran informar de manera detallada sobre les característiques del producte que millor s’adapta a les teves necessitats i també confirmar-te que compleixes amb les condicions necessàries per accedir-hi.

Perfils que poden sol·licitar un microcrèdit

Encara que s’acostumen a veure com un finançament adreçat a persones que engeguen un negoci, el fet cert és que els perfils als quals els pot interessar un microcrèdit són molt variats. Tot seguit en veurem alguns que són molt habituals i que troben productes a la seva mida al mercat.

Autònoms i microempreses

Els microcrèdits acostumen a ser petits préstecs que es concedeixen per quantitats reduïdes, la qual cosa fa que siguin un instrument ideal per finançar petits projectes empresarials.

Aquesta és la raó per la qual els préstecs comercials a microempreses són els productes més populars a Europa Occidental: fins al 86 % de les entitats de microfinances de la zona n’ofereixen, segons l’informe Microfinance in Europe.

En general, per accedir a aquests microcrèdits les entitats exigeixen que els sol·licitants no superin un cert nombre d’empleats ni un determinat llindar de facturació anual.

Start-ups i pimes

Els microcrèdits poden ser de gran ajuda per a diferents projectes empresarials i en moments diferents de la vida de l’empresa. Per això és habitual que tant start-ups com pimes amb cert recorregut sol·licitin aquesta mena de finançament.

Això és degut al fet que els microcrèdits poden finançar tant l’inici d’una empresa com la seva ampliació o consolidació. També poden servir d’ajuda en moments de manca de liquiditat causada, per exemple, per una crisi, per retards en el cobrament de factures o per canvis en les condicions de pagaments a proveïdors.

Aquesta mena de circumstàncies poden endurir l’accés al crèdit de les empreses, raó per la qual els microcrèdits poden esdevenir una opció adequada.

Famílies

Més enllà del panorama empresarial, les famílies també són grans beneficiàries de l’existència dels microcrèdits. Això és degut al fet que la vida d’una família no sempre és igual i tant les circumstàncies com les necessitats dels seus integrants evolucionen amb el temps.

Aquesta evolució pot portar la família a trobar-se en una situació precària en un moment donat. És el cas, per exemple, d’aquelles famílies els membres de les quals es queden tots sense feina i veuen reduïts els seus ingressos de manera significativa.

També pot arribar el moment en què sigui necessari fer reformes a l’habitatge o fins i tot rebre un tractament mèdic determinat, però la família no té prou liquiditat ni l’oportunitat d’accedir a un préstec convencional.

Cada cop hi ha més famílies que troben en els microcrèdits l’impuls que necessiten en certs moments. En el cas de MicroBank, va concedir 86.859 microcrèdits a famílies amb pocs recursos i dificultats d’accés al crèdit.

Estudiants

L’educació i la formació són bàsiques per al desenvolupament d’una societat. Per aquesta raó, els microcrèdits són opcions especialment adequades per a persones que volen ampliar els seus estudis i les seves competències professionals. Ho són, entre altres avantatges, per l’àmplia carència de capital que presenten aquests productes. Això dona temps als estudiants a trobar una feina i a tornar el préstec quan acabin els estudis i els seus ingressos augmentin.

Aquests microcrèdits permeten finançar des de formació per millorar l’ocupabilitat de treballadors a estudis secundaris, universitaris, de capacitació o màsters a l’estranger, entre altres possibilitats.

Accepto les condicions d'ús.