Passa sovint. Veus un aparador, sents un enamorament sobtat, entres a la botiga i en surts amb unes sabates que potser ni arribes a estrenar. O compres una peça dissenyada segons l’última tendència que només et posaràs una temporada. És un concepte de la moda que cada any té un preu molt alt per al planeta. Per això convé substituir-lo per un altre, el de la moda responsable, que aposta per una relació més sostenible amb el que ens posem.
Roba d’un ús… i un altre ús: com portar la moda responsable al teu armari
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
27 Desembre, 2021
Per què necessitem una moda més responsable
De fet, canviar la manera en què ens relacionem amb la nostra roba pot tenir efectes molt positius sobre el medi ambient. Segons apunta l’ONU, tan sols duplicant les vegades que ens posem cada peça de roba podríem reduir a la meitat les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle procedents de la indústria de la moda. I no són poques: la indústria de la moda produeix més emissions de carboni que tots els vols i enviaments marítims internacionals junts.
Hi ha altres dades que posen de manifest el problema que suposa un model de producció massiva, deslocalitzada i amb múltiples col·leccions durant un sol any. La quantitat d’aigua anual que es dedica a produir peces arriba als 93.000 milions de metres cúbics. És a dir, un volum suficient per satisfer les necessitats de cinc milions de persones.
Com es pot capgirar aquesta situació? Cal començar per l’armari que cadascun de nosaltres tenim a casa. En aquest cas, hi ha principis de l’economia circular, com per exemple la reutilització, que són molt útils. Al cap i a la fi, es tracta de substituir un model de peces d’un sol ús per un altre de més sostenible. És a dir, per una moda responsable.
Tot seguit, et donem 7 claus per a portar la moda responsable fins al teu armari.
Fixa't en les etiquetes
Aprendre a llegir les etiquetes d’una peça de roba és essencial per assegurar-te que estàs fent una compra responsable. Més enllà del preu, convé prioritzar peces elaborades amb materials reciclats i ecològics.
Aquest és el cas del cotó ecològic, un material resistent i transpirable que es cultiva utilitzant pesticides i depredadors naturals. A més, aquest cultiu es fa de manera rotativa, per evitar l’ús intensiu del sòl i, com a conseqüència, el seu desgast. El millor estàndard per saber si un material és realment ecològic és la seva certificació segons les normes GOTS, que tenen en compte criteris tant ecològics com socials.
Compra local
Una de les raons per les quals les emissions de carboni de la indústria de la moda són tan elevades té a veure amb el transport. Portar peces des de l’altra punta del món a la botiga de la cantonada té un cost ambiental considerable.
Aplicar al consum de moda els principis del consum responsable ajudarà a mitigar-lo. I un d’aquests principis consisteix a comprar peces de proximitat, és a dir, produïdes a prop del lloc on les comprarem. A Espanya hi ha empreses tèxtils que, a més de fabricar en proximitat, incorporen l’esperit de l’economia circular en el seu ADN.
Tria peces atemporals i de qualitat
Comprar roba que puguis portar molt de temps et posarà en safata una de les R de l’economia circular: reutilitzar. De fet, aquest criteri és la millor manera de crear un fons d’armari.
Més que fixar-te en l’última tendència, convé que ho facis en el teu estil personal propi. També que et plantegis la compra com una inversió a mitjà i llarg termini. Per fer-ho, és indispensable que les peces se’ns posin bé i siguin còmodes i fàcilment combinables amb altres elements que ja tinguem al guarda-roba.
Basa't en els accessoris
És una altra de les claus de la reutilització de roba. I és més senzill del que sembla, sobretot si ja tenim un bon fons d’armari. Només cal obrir Instagram per trobar inspiració que ajudi a donar diverses vides a una mateixa peça combinant-la amb diferents accessoris, o també a utilitzar un mateix accessori per canviar l’aspecte de diverses peces. Hi ha fins i tot influencers especialitzats en moda lenta, que mostren diferents possibilitats de roba amb un disseny atemporal combinada amb diferents elements.
Pensa en la possibilitat de la segona mà: recommerce
La compravenda de peces de segona mà ha passat de considerar-se una activitat amb un cert aire marginal a ser tota una tendència. Es tracta de donar el màxim nombre de vides possible a un mateix producte i evitar, així, el consum de recursos associat a la producció d’altres productes nous. També ajuda a reduir la quantitat de residus associats a aquesta indústria. Segons l’ONU, cada any es llencen al mar mig milió de tones de microfibra, l’equivalent a tres milions de barrils de petroli.
L’oferta de recommerce de moda és molt àmplia: va des de plataformes online especialitzades fins a punts de venda promoguts per organitzacions socials.
Cuida la teva roba i repara-la
L’ONU també anima a cuidar més la roba, un factor que pot ajudar a reduir l’impacte de la indústria de la moda sobre el medi ambient. Netejar-la o rentar-la segons les instruccions del fabricant, així com no abusar de la planxa o l’assecadora, són algunes pràctiques que et poden ajudar a cuidar les teves peces.
En qualsevol cas, si una peça s’ha deteriorat, convé que et plantegis reparar-la, una altra de les R de l’economia circular. Agulla, fil i pedaços són bàsics que poden allargar considerablement la vida d’una peça. També ho és recuperar costums com una visita al sabater o la neteja i la cura setmanal del calçat.
Recicla quan arribi el final
Després de la màxima reutilització possible d’una peça, inclosa la seva transformació en altres objectes, arriba l’hora de reciclar-la. Això és fonamental per reduir-ne l’impacte ambiental. Utilitzar els diferents programes de reciclatge que promouen des de les firmes de roba mateixes fins a organismes públics, com els ajuntaments, és la manera més senzilla de fer-ho.
Gràcies a aquestes iniciatives, la roba que ja no serveix es pot convertir en peces noves o en articles tan diferents com baietes de neteja i materials aïllants.