Arriba el dilluns després de les vacances i toca tornar a l’oficina. A les 7.00 esmorzes, a les 8.00 arribes al teu lloc i revises tots els correus electrònics que s’han acumulat durant la teva absència, a les 10.30 baixes a fer un cafè i a les 11.00 tens una partida de Monopoly. Sí, de Monopoly. Pots estar pensant que aquesta agenda no es correspon amb la que seria la teva d’un dilluns de setembre, però el fet cert és que cada cop més empreses aposten pel joc com a eina per millorar la productivitat; és el que es coneix com a Talent Gaming.
Aquesta tècnica, que en català es traduiria com a «joc de talent», ha estat desenvolupada per la coach i psicòloga Susana F. Casla i s’està implementant cada dia en més companyies. Aquesta metodologia disruptiva, basada en el proverbi xinès que diu que «la vida és com els jocs, canvia amb cada moviment», pretén identificar perfils, consolidar equips i augmentar la productivitat a l’empresa dedicant una franja de temps laboral al joc.
Des d’una escape room fins al joc de l’oca, el fet de jugar en grup fa que es manifestin habilitats que poden quedar encobertes durant el desenvolupament de l’activitat professional habitual, que s’enforteixin els llaços entre companys i que el distrès (o estrès negatiu) es transformi en eustrès (o estrès positiu). I què és l’estrès positiu? Aquest nerviosisme que es pot experimentar abans d’un examen o quan tenim pressa per arribar a una cita, però que ens ajuda a organitzar-nos de manera més eficient i serveix com a palanca per encarar els reptes del dia a dia amb optimisme i il·lusió. Per descomptat, el contrari d’una plantilla estressada (o distressada) no és una plantilla embadalida, sinó una que estigui motivada i se senti amb forces per assumir qualsevol repte i aconseguir noves metes. I aquí és on el Talent Gaming pot resultar un gran aliat.
– Coaching d’equips: hi ha diverses tècniques per identificar talents i trets conductuals dels treballadors, però la metodologia del Talent Gaming et permet observar-los sense que en siguin conscients. En un joc de taula, quan tots es concentren en el que estan fent, poden revelar un talent, una capacitat analítica o un lideratge que potser no demostren en el seu dia a dia per qüestions conjunturals, com el rang o l’antiguitat dins l’empresa.
– Jornades de trobada: a més de rebaixar la tensió i crear una atmosfera constructiva, el Talent Gaming serveix per obtenir una valuosa informació inicial sobre els participants.
– Selecció de personal: tots, en més o menys mesura, ens preparem per a una entrevista de feina. Procurem preveure les possibles preguntes i assajar les respostes segons el que creiem que el perfil ens exigirà. En el joc, tanmateix, és molt més difícil mantenir aquest perfil adaptat que havíem configurat per a l’entrevista. La nostra forma de jugar, analitzada per un responsable de RH amb formació en Talent Gaming, indicarà més que l’entrevista sobre les nostres habilitats toves i com podem desenvolupar la funció per a la qual postulem.
– Promoció interna: quan no hi ha una decisió clara sobre qui seria el perfil idoni per a un ascens, cal recórrer novament a les soft skills, o habilitats toves. Triar bé el joc que se’ls proposa és fonamental per a aquesta mena d’aplicació. Si, per exemple, necessitem a una ment analítica, de ritme pausat i capacitat de planificar a llarg termini, podríem utilitzar un joc d’estratègia, com el Risk. Si, en canvi, necessitem algú que s’arrisqui i prengui decisions ràpides, potser podríem proposar-los jugar al Buzz. Qualsevol opció ens revelarà informació sobre els jugadors, ja que les seves formes de jugar seran diferents, però el més encertat és escollir aquell en què es requereixin les habilitats que caldrà desenvolupar en el lloc en qüestió.
– Augmenta el rendiment i la productivitat: la innovació i el canvi d’enfocament estan molt bé, però el que realment vol un CEO compromès és que els seus treballadors donin el màxim de si mateixos. I això és el que aconsegueix el Talent Gaming. La dinàmica del joc crea moments divertits que trenquen la rutina i milloren l’estat d’ànim de l’empleat, cosa que repercuteix en el seu rendiment i productivitat.
– Enforteix la cohesió d’equips: durant el joc, els empleats s’obren més i s’obliden dels seus rols professionals, cosa que propicia que s’estableixin i reforcin els llaços personals entre els companys.
– Ajuda a gestionar l’estrès laboral: dedicar un temps a la diversió i centrar l’atenció en un focus diferent del que causa el distrès ajuda a equilibrar l’estat emocional dels treballadors.
– Millora l’ambient laboral: l’establiment d’aliances per aconseguir una meta comuna o l’enfocament de la rivalitat des d’un punt de vista lúdic propicien un clima distès, que ajuda a resoldre conflictes en un espai diferent i divertit.
– Ajuda a identificar personalitats: un dels objectius d’aquests jocs és definir la visió estratègica, les habilitats comunicatives, la capacitat de lideratge, la presa de decisions o la influència que pot exercir un treballador. Identificar aquests trets no només és valuós per a l’empresa, que podrà ajustar les seves funcions a les seves aptituds, sinó també per al treballador, que se sentirà més realitzat i apreciat en la mesura que les seves inquietuds es vegin satisfetes.
La cultura empresarial està evolucionant i cada vegada sorgeixen més tècniques i eines que pretenen aconseguir un equilibri entre la satisfacció personal del treballador i els interessos de la companyia. La majoria, a més, coincideixen que aquests factors estan directament relacionats: un empleat satisfet i motivat rendirà més al seu lloc. Gràcies al Talent Gaming, podem trobar el nostre pròxim director regional en el XVII torneig de parxís de la lliga interna de l’empresa. I, si no l’hi trobem, almenys la nostra plantilla estarà més compromesa, encara que només sigui per tenir l’oportunitat de jugar la revenja el mes que ve.