SOSTENIBILITAT

TIC i STEM, a la recerca del talent femení

Temps de Lectura: 5 minutos

TIC i STEM, a la recerca del talent femení
Avatar

CaixaBank

11 Desembre, 2018


Les dones són majoria a les universitats espanyoles: arriben al 55% del total d’estudiants matriculats. Això no obstant, segons l’informe «Panorama de l’Educació 2017» de l’OCDE, l’any passat, la proporció de dones en estudis de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) va ser tan sols del 12%, una xifra que realment sorprèn si tenim en compte que se situa per sota del 19% de la mitjana de l’OCDE. A més a més, les dones amb prou feines representen el 23% en les disciplines d’Enginyeria i d’Arquitectura, segons dades del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports. I si ens fixem en el nombre d’investigadores dones arreu del món, la xifra no és gaire més alta: són un 28% del total, segons la UNESCO.[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]

El futur està en les carreres STEM

En el món actual de l’economia del coneixement, cada cop més tecnològic, tot sembla indicar que les carreres amb més futur professional seran les anomenades STEM, acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques. Tanmateix, la bretxa de gènere no s’acaba de superar, sobretot a causa de l’estigma social.

Segons un estudi publicat per la revista Science, les idees preconcebudes que associen una brillantor intel·lectual més gran al gènere masculí comencen a afectar les nenes a partir dels 6 anys. El director del Museu Nacional de Ciències Naturals, Santiago Merino, assegura que es tracta d’«un reflex irreal», però que tanmateix fa que moltes noies descartin —ja d’entrada— la possibilitat d’estudiar una carrera tècnica o científica.

Compromesos amb el sector STEM

Per intentar revertir aquesta situació, es fa obligatòria la creació d’iniciatives que impulsin la participació femenina en carreres STEM. Una d’aquestes és Hypatia —que agafa el nom de la famosa filòsofa i científica grega—, un projecte finançat per la Comissió Europea en què han participat 19 socis de 15 països de la Unió Europea, entre els quals l’Obra Social “la Caixa”.

Durant tres anys, Hypatia ha posat en contacte centres educatius, museus de ciències, instituts d’investigació i indústria amb experts en qüestions de gènere i amb adolescents. Els objectius eren donar a conèixer les carreres STEM a més noies i crear les condicions òptimes per despertar el seu interès.

Una altra iniciativa força interessant són els premis WONNOW STEM, impulsats per CaixaBank i Microsoft, que reconeixen l’excel·lència femenina d’estudiants matriculades en l’últim curs de carreres universitàries tècniques. En la primera edició del guardó celebrat el passat 23 de novembre hi han participat 260 alumnes de 59 universitats espanyoles. D’una banda, Carlota Armillas ha estat l’alumna amb millor expedient acadèmic i ha rebut una dotació econòmica de 10.000 euros. De l’altra, també s’han premiat deu estudiants més, que han rebut una beca remunerada per treballar a CaixaBank i que a més podran participar en un programa de mentoring de Microsoft.

A CaixaBank apostem per un treball de qualitat i pel foment de la diversitat, ja que és una de les nostres prioritats. Quant a la diversitat de gènere, per exemple, les dades parlen per si soles: les dones representen un 54% de la plantilla, un 61% de les promocions internes el 2017 han estat de dones i un 39,6% dels càrrecs directius els ocupen dones.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, apunta que «amb la convocatòria d’aquests premis volem guardonar l’excel·lència, tant acadèmica com personal, de dones estudiants de carreres tècniques, uns estudis que tenen un paper cada cop més essencial en el desenvolupament de la nostra societat, però en què la presència femenina és reduïda. Aquesta iniciativa s’emmarca en el nostre model de banca: compromesa amb l’entorn, socialment responsable i que contribueix al desenvolupament de les persones i del conjunt de la societat».

Descobreix les diferents iniciatives de CaixaBank per fomentar la diversitat i la igualtat de tracte.

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari