INNOVACIÓ

Transformació digital de les empreses i resistència al canvi

Temps de Lectura: 5 minutos

Transformació digital de les empreses i resistència al canvi
Avatar

CaixaBank

14 Abril, 2020


Si hi ha un procés que il·lusiona els empresaris espanyols, aquest és el de la transformació digital de les seves companyies. I no és gens estrany. N’esperen molts beneficis: augmentar l’eficiència de les empreses, obrir noves vies de negoci o millorar la seva relació amb els clients en són només alguns. Per aquesta raó, aquesta transformació s’ha convertit en una de les seves principals prioritats estratègiques.

Les empreses inverteixen cada cop més en aquest procés, que integra la tecnologia digital en tots els seus aspectes. Per treure tot el partit possible d’aquestes eines, els negocis han de transformar totalment els seus processos i models. Això vol dir que no n’hi ha prou d’automatitzar part de la gestió o reduir costos gràcies a l’ús de màquines: la transformació digital ha d’impregnar-ho tot. I aquesta és precisament l’assignatura pendent de moltes companyies.

Un fracàs molt humà

Espanya és un país on l’adopció de la tecnologia digital va a bon ritme. Ocupa l’onzè lloc dels vint-i-vuit estats membres de la UE en l’índex de l’economia i la societat digitals (DESI) 2019, pel davant de potències com França o Alemanya, i mostra un ritme superior en qüestions com la connectivitat, gràcies a la disponibilitat de xarxes de banda ampla fixa i mòbil ràpides i ultraràpides, així com a l’augment de la seva implantació.

Tanmateix, pel que fa a la integració de la tecnologia digital per part de les empreses, Espanya ja no va tan bé. En l’últim DESI, havia baixat un lloc en la classificació respecte a l’any anterior. Mentre que la mitjana de la UE evolucionava, el rendiment a Espanya es frenava lleugerament. La resistència al canvi de certes empreses és un dels factors que fan que el país circuli amb el fre de mà posat pel que fa a aquest indicador.

Les causes d’aquesta resistència són molt variades, però gairebé totes tenen a veure amb el factor humà de les empreses. De fet, la consultora BTS estima que més del 84% dels processos de transformació digital a les empreses no surten bé perquè no el tenen en compte. Entre els motius principals que exposen les empreses davant d’aquest fracàs, hi ha unes estructures i una organització internes no preparades per digerir el canvi, juntament amb un personal que s’hi resisteix i no arrisca. Poques argumenten que fallen perquè no disposen de la tecnologia adequada.

També un informe de Kyocera apunta que el 71% de les companyies considera que els treballadors son la resistència principal a la transformació dels processos. I no són només ells els que es mostren reticents a la integració de tecnologies en tots els àmbits de l’empresa: el 52% de les companyies té dificultats per implementar-les perquè considera que es tracta d’una inversió difícil de justificar. Com a conseqüència, el 58% de les empreses espanyoles encara treballa amb processos estàtics o predefinits.

L'enfocament és essencial

Enfocar la transformació digital com un mer procés tecnològic amb resultats a curt termini és un dels errors més assenyalats a l’hora d’intentar entendre què és el que frena la transformació digital a Espanya. En realitat, cal transformar la cultura de l’organització per evitar la resistència al canvi, que dificulta aquest procés.

La transformació digital es basa en la tecnologia, sí, però són les persones les que la fan. Per això el seu èxit dependrà més de com s’hagi gestionat els protagonistes que de la tecnologia en si mateixa. Això exigeix que el departament de tecnologies de la informació (TI) i la resta de les àrees funcionals estiguin integrats i remin en la mateixa direcció.

Segons l’informe d’ICEMD Una transformació digital incompleta, el 52% dels CIO consultats revela que existeixen tensions entre el departament de TI i la resta de les àrees. A més, el 43% admet que no se’l té en compte com a referent tecnològic ni es respecta la seva visió. Aquest sol ser el resultat d’entendre la transformació digital com un procés exclusivament tecnològic amb beneficis a curt termini: les diferents àrees utilitzen la versatilitat de les eines que s’implementen per cercar aplicacions immediates, al marge del que indiquin des de TI. Com a conseqüència, la integració s’entorpeix i molts projectes fracassen.

Recepta per a una transformació digital satisfactòria

Implicar el personal és l’ingredient secret que pot fer que una transformació digital es desenvolupi com cal. Segons un informe de la consultora McKinsey, hi ha certs factors clau en què coincideixen moltes de les companyies que ho han aconseguit. Establir un guió clar sobre com serà la transformació, animar els empleats a experimentar amb idees noves, a desafiar les antigues maneres de treballar, o assegurar la col·laboració entre àrees durant el procés en són alguns.

També escoltar sembla ser de gran ajuda si es vol evitar la resistència al canvi. Així ho explicava Larry Kramer, expresident de CBS Digital Media, en descriure com va aconseguir que la companyia emetés el torneig de l’NCAA de bàsquet a través d’internet per primera vegada a la història. El primer que va fer va ser escoltar totes les reticències dels executius davant d’aquesta idea, que no eren poques. En va prendre nota i va reunir el seu equip durant setmanes per trobar solucions creatives a cadascuna d’elles.

Una d’aquestes solucions va ser el “botó del cap”, que permetia que els espectadors que veien el partit a la feina poguessin ocultar fàcilment la retransmissió i mostrar al seu lloc un full d’Excel fals si apareixia algun superior. Només calia que premessin la tecla F1 del teclat. Els executius de CBS van veure ràpidament els avantatges d’aquesta i altres propostes, cosa que va obrir les portes a Kramer per implantar el canvi tecnològic integral que la companyia necessitava.

La transformació digital de les empreses ja és aquí i no té marxa enrere. De la seva integració dependrà el futur de la majoria, per la qual cosa convé assegurar-se que es farà correctament. Implicar les persones que hi haurà darrere de les màquines és fonamental per aconseguir-ho.

Accepto les condicions d'ús.